Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Érdemes komolyan venni: ezek a jelek utalhatnak cukorfüggőségre

2019. May 13.

A finomított cukor nem kizárólag az elhízásért felelős, hanem a szívizomzati megbetegedések és a kettes típusú cukorbetegség kockázatát is növelheti. Ráadásul könnyen hozzá lehet szokni, sőt olyan mértékű függőséget okozhat, amelytől nehéz megszabadulni. Ha nem vagytok biztosak benne, hogy egyszerűen csak kedvelitek az édességeket, vagy ennél már komolyabb a helyzet, vizsgáljátok meg magatokat őszintén. Ismerősek az alábbi cukorfüggőségre utaló jelek?

 

1. jel: eltitkoljuk, hogy mennyi cukrot fogyasztunk

Egyesek ugyan felismerik, hogy túl sok cukrot fogyasztanak, ám a megoldások keresése helyett inkább eltitkolják az édességhez való viszonyukat. Senki sem rejteget brokkolit az éjjeliszekrénye fiókjában, viszont ugyanez már nem mondható el a titkos cukorraktárakról.

 

2. jel: egyre többet igényel belőle a szervezetünk

Idővel a legtöbb addiktív anyaghoz hasonlóan a cukornál is tolerancia alakul ki. Ennek biztos jele, hogy az édesség utáni vágyat egyre több és több cukorral tudjuk csak kielégíteni.

 

3. jel: akkor is cukrosat eszünk, amikor nem vagyunk éhesek

Ha teljesen elteltünk az ebéddel, de még mindenképpen meg kell ennünk egy nagy szelet tortát, az az egyik korai jele lehet a kialakulófélben levő függőségnek.

 

4. jel: mindig valami édesre vágyunk

Vércukorszintünk hamar leesik, miután sok édességet fogyasztottunk. A leesett vércukorszint miatt pedig újra valami édesre vágyunk – az ördögi kör ilyen egyszerűen kialakulhat.

 

5. jel: sok sós ételt fogyasztunk

A sós ételek túlzott kívánása egyet jelent azzal, hogy szervezetünk nem kapja meg az összes szükséges tápanyagot. Ez pedig meglepően gyakori a cukorfüggőségtől szenvedők körében. Ha gyakran fogyasztunk édes nasikat, akkor valószínűleg nem eszünk elég egészséges fehérjét és zsírt. Ennek egyébként a fordítottja is igaz, amennyiben túl sok sósat eszünk, akkor édeset vagy egyszerű szénhidrátokat kívánunk.

 

6. jel: furcsa tünetekre leszünk figyelmesek, amikor megpróbálunk „leállni” a cukorral

A cukorfüggőség lehet viselkedésbeli és kémiai függőség is. Ha megszakítjuk a megszokott rendet, a szervezetünk elvonási tüneteket produkálhat. A leggyakoribb a fejfájás, a letargia, a fáradtságérzet, az izomfájdalmak, a rosszullét, a puffadás és az álmatlanság. A legtöbb esetben a tünetek 24 óra elteltével erősödnek, ezért ajánlatos az elfogyasztott mennyiséget fokozatosan csökkenteni.

 

7. jel: cukorral nyugtatjuk magunkat

Szakítás, szomorú esemény vagy csak egy átlagos rossz nap… Hogyan reagálunk minderre? Ha az egyetlen gyógyírt a cukorban látjuk, legyünk óvatosak. Az érzelmi bajok cukorral való kezelése nem csak cukorfüggőséget okozhat, hanem stresszt is, hiszen a problémáinkat nem dolgozzuk fel rendesen, csupán elnyomjuk némi vigaszt nyújtó édességgel.

 

8. jel: ismerjük a veszélyeket, de ez nem gátol meg bennünket a túlzott cukorfogyasztásban

Rossz jel, ha kényszeresen fogyasztunk cukros ételeket, különösen ha tisztában vagyunk azok káros hatásaival.

 

9. jel: mindent az édességért

Ha az éjszaka közepén lemegyünk az éjjel-nappali boltba vagy a benzinkútra valami édességért, akkor szintén ideje elgondolkoznunk, hogy nem vagyunk-e függők.

 

10. jel: bűntudatot érzünk, amikor édeset eszünk

Az evéstől érzett bűntudat sokszor valamilyen táplálkozási zavar jele. Ha szégyelljük magunkat a cukorfogyasztásunk miatt, akkor minél előbb érdemes konzultálnunk erről az orvosunkkal.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ha erre a 20 kérdésre igen a válaszod, akkor kajafüggő vagy

Ha erre a 20 kérdésre igen a válaszod, akkor kajafüggő vagy

Igen, valóban függőséget okozhatnak az ételek
6 alternatíva cukor helyett sütéskor

6 alternatíva cukor helyett sütéskor

Édesszájú diétázóknak erősen ajánljuk, hisz nem csak kristálycukorral lehet sütni.
7 napos terv a cukorbevitel csökkentésére

7 napos terv a cukorbevitel csökkentésére

A kis lépések visznek messzire

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!