Elsőre furcsának tűnhet, de ezért sózd meg a serpenyődet is
2020. October 27.A teflon serpenyő hatalmas segítség a konyhában, hiszen bevonatának köszönhetően tapadásmentesen süthetünk benne. A teflonbevonat viszont idővel elhasználódik, lekopik, és innentől gyakorlatilag hasznavehetetlenné válik a serpenyő. Létezik azonban egy egyszerű trükk, amellyel jelentősen meghosszabbíthatjuk teflonos serpenyőink élettartamát.
Konyhasó
Egészen biztosan akad otthon egyszerű asztali só, azaz konyhasó. Szórjuk be vele alaposan a serpenyőnk belsejét, majd kezdjük el a tűzhelyen melegíteni, amíg fel nem forrósodik. Ezután nincs más dolgunk, mint elöblíteni folyó víz alatt. Legközelebb, ha használjuk, azt tapasztaljuk majd, hogy sokkal kevésbé fog odatapadni az étel.
Csak csínján a mosogatószerrel
A só használata mellett érdemes arra is figyelni, hogy a mosogatószerek – legyenek azok akár kézi mosogatószerek, akár mosogatógépbe való tabletták – idő előtt „eltávolítják” a serpenyők bevonatát. Ha nem túl szennyezett a serpenyő, jobb, ha csak forró vízzel és szivaccsal mossuk el.
És ha odaégett bele valami?
Megesik, hogy egy picit nem figyelünk, és máris odakap az étel. Ilyenkor szintén megoldás lehet a só. Szórjunk belőle bőven a serpenyő aljába, majd töltsünk fel vízzel. Tegyük a tűzhelyre, és alacsony lángon főzzük 15 percen keresztül. A sós víz szépen fel fogja oldani az odaégett ételmaradékokat.
Mire lehet még jó a só a konyhában?
Például tüzet oltani. Ha főzés közben meggyullad az olaj, semmiképpen se próbáljuk vízzel eloltatni! A legjobb, ha lefedjük az edényt, hogy a lángok ne jussanak oxigénhez. És ha nincs kéznél a fedő? Borítsunk sót a lángokra, pont ugyanúgy működik, mint a tűzoltó homok.
Forrás: Tips and Tricks