Elfogyott az alma, mi legyen az almacsutkával?
2021. June 17.„Minden nap egy alma…”Ki ne ismerné a híres mondást? A napi almafogyasztással viszont óhatatlanul „termeljük” az almacsutkákat is, ezek pedig rendre a szemetesben végzik.
Kár értük, hiszen sok hasznos dologra fel lehetne használni a ház körül.
Először is csinálhatunk a maradék almacsutkából és lehámozott héjból lekvárt. Szedjük ki a magokat, majd tegyük fel főni vízben a csutkákat, és főzzük addig, amíg az egész kásás állagú lesz. Szűrjük le, majd adjunk hozzá citromlevet és cukrot, ezután pedig folyamatos kevergetés mellett főzzük zselés állagúra. Ízesíthetjük is kedvünk szerint, például gyömbérrel.
Ha a lekvár túl extrém megoldás, legyen a csutkákból természetes légfrissítő! Ehhez szintén főzzük meg az almacsutkákat, a lábasba nyugodtan tehetünk még más kellemes illatot biztosító hozzávalót is, például fahéjat vagy szerecsendiót. A végeredmény egy, a boltokban is kapható potpourrikra emlékeztető illatosító lesz.
És hogy mi mindenre jó még a csutka? Felkockázva (magok nélkül) lehet belőle téli madáreleség, pürésítve és mézzel összekeverve pedig fiatalító arcmaszkot készíthetünk belőle.
Felhasználásának legegyszerűbb – és egyben környezetbarát – módja viszont továbbra is komposztálás, jót tesz a kerti növényeinknek, illetve a talajt is javítja.
Forrás: mashed