Egy olajfa sokkal tovább él, mint gondolnánk
2022. March 3.Az olajfa termése, az olívabogyó – vagy olajbogyó – évezredek óta része az étkezésünknek, persze csak azokon a tájegységeken, ahol megterem. A bogyókat fogyasztották nyersen vagy kipréselték belőle az olajat. Ma is így teszünk, sőt mára az olívát szuperételnek tekintik: rengeteg benne az E-vitamin, az antioxidáns, a kalcium és egészséges zsír. Konyhai felhasználása szintén sokrétű, a mediterrán konyha egyik legfontosabb hozzávalója valamilyen formájában.
A növény komoly hagyományokkal és kulturális jelentőséggel bír, ki ne hallott volna már például az olajfa ágáról, mint a béke szimbólumáról? Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a növény milyen meglepően hosszú életű.
Kapcsolódik: Miért olyan drága az olívaolaj?
Az olajfákat több ezer éve gondozzák őseink, genetikai elemzések alapján nagyjából 8000 éve kezdték nemesíteni a növényt a Földközi-tenger keleti medencéjében. Ami még meghökkentőbb, hogy egy olajfa átlagos élettartama 500 év, és bizonyos olajfák ennek akár a háromszorosát is elérhetik, tehát az 1500 éves kort.
Mi lehet ennek a különösen hosszú élettartamnak az oka? Az olajfa nem különösebben kényes fajta, de a meleg éghajlatot kedveli, ezt mutatja az elterjedési területe is. A növény 40 éves korára kezd olyan mennyiségű olívabogyót teremni, hogy azt érdemes legyen betakarítani. Ezek szerint olajfát az ember tulajdonképpen az unokáinak ülteti…
Ez is érdekelhet:
Forrás: mashed