„Dió-e” a kókuszdió?
2020. February 24.Érdekes kérdésfelvetés, nemde? Különösen akkor van jelentősége, ha valaki allergiás az olajos magvakra, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy akár egy falatot is fogyaszt-e belőle.
Mi mindenre jó a konyhában?
A kókusz Magyarországon talán reszelék formájában a legismertebb, isteni kókuszos sütiket, desszerteket készíthetünk a felhasználásával. Sőt! Még a rántott csirke panírjába is csempészhetünk belőle egy keveset. Egyre népszerűbb a kókusztej és a kókusztejszín, amelyek remek alternatívát nyújtanak az állati eredetű tej kiváltására. Sokan egyébként összekeverik a kókusztejet és a kókuszvizet. Tévedés, hogy a kettő ugyanaz: utóbbi a kókuszdióból annak feltörésével nyerhető ki, a kókusztej viszont áztatással és préseléssel készül a kókuszbélből.
Folytatva a felsorolást, még nem beszéltünk a kókuszcsipszről, a reggeli müzli vagy granola szupersztárjáról. Sokan pedig zsiradékként kókuszzsírt (vagy más néven kókuszolajat) használnak, ugyanúgy süthetünk rajta – vagy akár benne –, mint olajban, jól hevíthető.
Egészséges?
Mindenképpen! Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, pozitív élettani hatású zsírokban és fehérjékben. Laurinsav-tartalma a koleszterinszint szabályozásában segíthet. Érdemes viszont hozzátenni, hogy kalória is jócskán található benne, azaz fogyókúrázók csak mértékkel, mérve és számolva fogyaszthatják.
Idáig rendben, de akkor dióféle vagy sem a kókusz?
„Technikailag” gyümölcsnek tekinthetjük a kókuszpálma termését, ha pedig nagyon alaposak szeretnénk lenni, úgy is mondhatjuk: csonthéjas gyümölcs. Ám a magvak definíciója is ráhúzható lenne, azaz bizonytalan a helyzet, valamennyi álláspont érvei megállják a helyüket.
Igen ám, de ha valaki allergiás, pont nem számít, hogy éppen hogyan nevezzük, egy a lényeg: fogyaszthatja-e biztonsággal vagy sem? A válasz sajnos nem egyértelmű. Bár allergológiai szempontból nem sorolják a diófélék közé, a tapasztalatok azt mutatják, hogy keresztallergiaként megjelenhetnek allergiás tünetek azoknál, akik egyébként allergiásak a nyírfára, a mogyoróra és a dióra. Csak óvatosan!
Forrás: Reader’s Digest