Csempésszünk több kurkumát az ételeinkbe!
2019. November 16.A gyömbérfélék családjába tartozó indiai gyökeret egyre gyakrabban használjuk a konyhában, itthon legegyszerűbben por formájában szerezhetjük be. Népszerűsége nem meglepő, ha tudjuk, mennyire egészséges, finom, fűszeres aromája pedig rengeteg ételhez passzol.
Ennyi mindenre jó a kurkuma
Felsorolni is nehéz, mennyi pozitív élettani hatással bír a kurkuma. Segíthet például a fogyókúrában, ugyanis a benne található kurkumin meggátolja a zsírsejtek növekedését. A kurkumin ráadásul kiváló antioxidáns, blokkolja a szabad gyököket. A szabad gyökök egyszerűen megfogalmazva olyan oxigénmolekulák, amelyekből hiányzik egy elektron. Így működésük során nem tesznek mást, mint molekulákat próbálnak roncsolni az elektronok pótlására, ez idővel az artériák sérüléséhez és daganatok megjelenéséhez vezethet. Az antioxidánsok ezektől a szabad gyököktől óvnak meg azzal, hogy „felkínálják” elektronjaikat, azaz semlegesítik a veszélyes szabad gyököket.
Mindebből kitalálható, hogy a kurkumin segít felvenni a harcot a szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatokkal szemben, enyhíti az ízületi fájdalmakat és azt a merevséget, amelyet az ízületek begyulladása idéz elő.
De itt nem merül ki az összes jótékony hatás. A kurkumin javítja a hangulatunkat, segít szabályozni a vércukorszintet, enyhíti a vastagbélgyulladás és az IBS tüneteit ( gyomorgörcsök, puffadás, hasmenés és hányás). És még egy érdekesség: az indiai lakosság körében sokkal kisebb arányban fordul elő az Alzheimer-kór, mint Európában és az Egyesült Államokban. Az okok ugyan összetettek, ám valószínű, hogy a rendszeres kurkumafogyasztás is hozzájárulhat a betegség kialakulásának megelőzéséhez.
Hogyan építhetjük be a kurkumát az étrendünkbe?
Ízesítésre és színezésre egyaránt használhatjuk, csodás mélysárga színt kölcsönöz az ételeknek, például a húslevesnek, a párolt rizsnek vagy a főtt tojásnak. Fűszerezésre önmagában és indiai jellegű fűszerkeverékek egyik elemeként is használhatjuk. Az aromás curry fűszerkeverék egyik fő összetevője.
Levesek
Csirke- vagy marhahúslevesbe is tehetjük, de aki inkább a krémlevesekre szavazna, annak sem kell hanyagolnia a kurkumát, csodásan feldobja például a zeller- vagy sárgarépa-krémlevest.
Sült zöldségek
A sütőben sült, pirult zöldségek egyik legjobb barátja a kurkuma. Keverjünk belőle „pasztát” egy kevés sütésre alkalmas olívaolajjal, és kenegessük át a brokkoli- és karfiolrózsákat, a zellerhasábokat vagy a répadarabokat.
Szaftos raguk
Akár zöldséges, akár húsos raguról van szó, a kurkumás, curry fűszeres ízek igazán finommá varázsolják az ételeket. Melengető fogások, készítsük hideg napokra.
Főzelékek és pástétomok
Ahogy sült zöldségekhez, úgy főzelékekhez és zöldségpástétomokhoz is remek lesz a kurkuma. Idáig még nem említettük, de az egyik legharmonikusabb páros a vöröslencse és a kurkuma kettőse.
Pácok
Olívaolajos vagy kókusztejes húspácokba is keverhetünk kurkumát.
Burgonyás ételek
Végül érdemes külön kiemelni a burgonyát. Serpenyős ételekhez vagy sült krumplihoz is szuper lesz némi kurkuma.
Forrás: The Healthy