Biztonságos-e visszafagyasztani a kiolvadt élelmiszereket?
2022. June 30.A régi időkben rengeteg módszert agyaltak ki az emberek az ételek tartósítására, de manapság már szinte mindenkinek van otthon fagyasztója, ami sokkal egyszerűbbé teszi a mindennapi életünket. Addig rendben is van a dolog, hogy szépen lefagyasztjuk a felesleget, de mi a helyzet az egyszer már kiolvadt élelmiszerekkel?
Sokan azt vallják, hogy soha, semmilyen körülmények között sem biztonságos visszafagyasztani az ételeket, de hangsúlyozzuk ki, ez így nem teljesen igaz. Sok esetben biztonságosnak éppen biztonságos, ha követünk bizonyos előírásokat, viszont gyakran kásássá válnak a visszafagyasztott ételek, azaz élvezeti értékük csökken.
Tipp: Ezzel az 5 módszerrel tartósíthatod a zöldfűszereket
A visszafagyasztás kapcsán a legfontosabb kérdés az, hogy biztonságos módon lett-e kiolvasztva az étel. Ha csak kitettük a konyhapultra, akkor sokkal magasabb a kockázat, mintha a fagyasztóból a hűtőbe tettük át az adott élelmiszert, és ott hagytuk kiolvadni. Léteznek még biztonságos módszerek, ilyen a hideg víz vagy a mikrohullámú sütő, ezek segítségével elkerülhetjük, hogy a kiolvadás közben az étel túl sok időt töltsön szobahőmérsékleten.
A zöldségek és gyümölcsök visszafagyasztás során elveszítik ízüket, textúrájukat, kásás állagúak lesznek. Bizonyos élelmiszereket pedig jobb egyáltalán nem visszafagyasztani, ilyen a fagyi és a nyers fehérjeforrások, például a húsok, a halak és a tenger gyümölcsei.
Még több konyhai praktika:
Túl híg a szósz, mártás? Így sűrítheted be a legegyszerűbben
Forrás: mashed