Bizonyítva: ez a fűszer tényleg gyilkolja a rákos sejteket!
2022. October 4.Számos „házi” módszerről röppent már fel, hogy rákölő hatású lehet, a csili-teóriát azonban most indiai tudósok támasztják alá.
Az ételre szórt csilipaprikában található vegyület úgy tűnik, rákapcsolódik, majd rést üt a kóros sejtek felszínén és végül elpusztítja őket. Legalábbis ez derült ki, egy egérkísérletet leíró, az American Chemical Society által jegyzett Physical Chemistry B. nevű magazinban megjelent tanulmányból, mely során a genetikailag módosított egerek emberi prosztatarák-sejteket kaptak. A tumorok egyötödükre csökkentek a kapszaicin nevű anyag hatására, amitől ugye veszettül erős a paprika, és amelyről már 10 éve is megállapították, hogy a rákos sejtekre nézve hatékony lehet.
Ez a vegyület felel az ízért és a hőhatásért, a prosztata daganat sejtjeivel szemben pedig kellően nagy adagban hatékony fegyver lehet, mellékhatás nélkül. Dr Ashok Mishra és Dr Jitendriya Swain szerint a gyógyszerkutatás újabb fejezete kezdődhet, és akár tabletta, akár injekció formájában elkészülhet egy új vakcina. Addig is, a csili fogyasztása a gasztronómiai élvezeten túl, a bélrák kockázatát is csökkenti.
A World Cancer Research Fund adatai évente több mint 1 millió prosztata rák esetet regisztrálnak.