Bangkokban van egy nagy fazék leves, amit már 50 éve főznek
2022. December 8.Nem, nem ugyanazt a receptet, hanem konkrétan ugyanazt a hatalmas fazék levet rotyogtatják már évtizedek óta.
A mesterleves fogalma az európai gasztronómiában sem ismeretlen, a Távol-Keleten pedig kifejezetten elterjedt a rendkívül hosszú ideig főzött alaplé. Kínában sokan állítják, hogy a levük 100 évnél is régebbi, hozzájuk képest ez a thaiföldi verzió még gyerekkorban van.
A dolog lényege, hogy a nap végén megmaradt levet leszűrik, másnap pedig az új leves készítésénél felhasználják, ebbe teszik bele a friss alapanyagokat (ebben az étteremben éppen marhahúst, belsőségeket, zöldségeket és friss tésztát) és fűszereket, és mivel mindig gondosan felforralják, a gyomorrontástól sem kell tartani. Csak arra kell ügyelni, hogy a nap végén soha ne fogyjon el teljesen a lé, így mindig lesz mit beletenni a másnapi adagba, az ízek pedig állítólag egyre gazdagabbak lesznek.