Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Bacont a desszertbe? Igen!

Édesség és bacon? Szokatlan, de ellenállhatatlan
2021. november 22.

Egyre több extrém vagy legalábbis szokatlan ízpárosítással találkozhatunk a boltokban, legyen szó öntetekről, csokoládékról vagy üdítőkről. Nincs ez másképp az éttermekben sem, ahol gyakran látszólag egymáshoz nem illő alapanyagokat párosítanak össze, például csokoládét és bacont.


Páratlan párosok mindig is voltak
Mielőtt rátérnénk a csoki és a bacon összeházasítására, nem árt felidézni, mennyi olyan ételünk van, amit pont azért kedvelünk, mert ellentétes ízek találhatóak meg bennük. Ilyenek például az édes-csípős, húsokhoz tálalt mártások vagy a hawaii pizza, ami a paradicsomszósz, a sós sonka és az ananász különleges kombinációjától vált közkedvelt étellé, de hagyományos magyar ételeknek is vannak édes, illetve édes-sós változatai. Nagyanyáink korában a cukros-sertészsíros kenyér láttán senki nem lepődött meg, Erdélyben pedig a cukros-tepertős pogácsa a mai napig gyakran készített ételnek számít. Talán az ismeretségi körünkben is akad olyan, aki a káposztás tésztát nem borssal, hanem inkább cukorral eszi, vagy a juhtúrós sztrapacskáját édesíti. Az utóbbi évek legfelkapottabb sós-édes duójáról is illik megemlékezni, ez pedig a sós karamella, amit nemcsak süteményként fogyasztunk, hanem csokiféle, popcorn ízesítő, fagyi, sőt még fehérjepor formájában is megkóstolhatunk. A sós karamella népszerűsége egyértelmű, na de mi a helyzet az édes baconnel? Lehet, hogy furcsának tűnik, de mindjárt bebizonyítjuk, hogy a bacont így is csak imádni lehet.


A bacon mindenhogy és minden időpontban jó
„Aligha találni a baconnél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát. Ehetjük reggelire – gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire –, ebédre és vacsorára, kihagyhatatlan a grillpartikon vagy egyéb baráti összejöveteleken, vihetjük piknikekre, ehetjük uzsonnára, egyszóval igazi jolly joker” – kezdte Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb bacon-szakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása.
Kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ilyenkor az édes ízt egy szem szilva vagy egy szelet őszibarack adhatja a bacon mellé. Reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperdzsemes pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül. Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sósságát, az összhatás pedig felejthetetlen.
Amerikában és Kanadában már tökélyre fejlesztették a juharszirup és a bacon összeházasítását, erre példa a juharszirupos-baconös muffin is. Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére is kerül, mintegy dekorációként.
A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutneyk szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacondzsem vagy baconös chutney is ilyen módon készül hagymás, enyhén paprikás alapon, ezekben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor biztosíthatja.

 

Témába vág: Tudományos magyarázatot találtak arra, hogy miért szeretjük annyira a bacont.

 

Csoki, csoki, csoki!
A csokoládé és a bacon első blikkre tényleg meglepő párosításnak tűnik, ha azonban megkóstoljuk, rájövünk, hogy cseppet sem bolondság. Igazán bátrak minden további hozzávaló nélkül is ehetik: a serpenyőben megpirított bacont – miután leitattuk róla a zsírt – megforgatjuk az előzőleg megolvasztott (ét)csokoládéban, majd süteményrácson hagyjuk lecsöpögni és száradni. Nem hangzik akkora ördöngösségnek, ugye? Az íze egyenesen fenomenális!
„Néhány pikáns ízesítésű csokoládénak van baconös verziója, sőt baconös-whiskys alternatíváról is hallottunk. Ha jobban belegondolunk, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ugyan a baconös csoki mennyivel lenne bizarrabb, mint a szintén létező ribizlis-céklás étcsoki?” – veti fel Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.



A kicsit édeskés ízekhez is tökéletesen passzol
Nemcsak a csokoládéhoz és az édes szirupokhoz illik a bacon, hanem az olyan enyhén édeskés, de mégis inkább sósnak mondható alapanyagokhoz is mint a sütőtök vagy édesburgonya. Mindkét zöldségből készült levesre szórhatunk pirult baconkockákat, ezek ropogós állaga remekül kihangsúlyozza a krémleves lágyságát.
Az csak egy dolog, hogy a bacon sokoldalúan felhasználható, de ha nem minőségi alapanyagokból főzünk, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak. Éppen ezért cikkünk végére már csak egy hasznos tudnivalót tartogatunk, méghozzá azt, hogy honnan lehet a legjobb minőségű, cukor- és tartósítószermentes bacont beszerezni. A Gierlinger kínálatában olyan prémium minőségű kockázott és szeletelt baconöket találunk, amelyekkel a végeredmény ellenállhatatlanul ínycsiklandó lesz. Sőt ha nincs kedvünk a baconszeletek sütésével bajlódni, választhatjuk a készre sütött, azonnal fogyasztható American Streaky Bacont.

 

Kapcsolódó: 

Először kerül a magyar polcokra készre sült streaky bacon

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tudományos magyarázat arra, hogy miért imádjuk a bacont

Tudományos magyarázat arra, hogy miért imádjuk a bacont

Bacon a fürdőben, a hálóban és a gyógyszeres szekrényben?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.