Azt hitted, francia? Pedig nem! Tények és tévhitek a croissant-ról
2022. April 10.Vajon milyen titkokat rejthet ez a mára rendkívül ismertté és kedveltté vált péksütemény? Az biztos, hogy rengeteg rajongója van könnyű, levegős állagának és sokoldalúságuknak köszönhetően, de tudtad-e, hogy igazándiból nem is francia eredetű?
Az eredeti croissant nem francia
Ha Franciaországban járunk, minden sarkon találkozunk vele a pékségek kirakatában, a kávéházak és bisztrók asztalain, valamint a szupermarketek polcain, no meg a neve is francia eredetére utal. Azaz csak utalna. Ám a Smithsonian Magazine szerint az első croissant-t 1683-ban egy osztrák pék készítette el a Bécs török ostromakor aratott győzelem emlékére. Habár a történet szerint az ekkor megálmodott „kipferlt” – igen, a magyar kifli is ebből ered – az ottomán zászló ihlette meg, 400 évvel korábbi dokumentumok is megemlítik a kifliket. Ebből arra következtethetünk, hogy a félhold formájú péksütemények már évszázadok óta ismertek és kedveltek voltak a pékek körében. A kifli tekinthető tehát a proto-croissant-nak, tésztája rengeteg változáson ment át, ahogy eljutott Franciaországba. Az osztrák kipferl darált mogyorót vagy mandulát tartalmazott liszt, cukor, vaj, tojások és élesztő mellett, és porcukorral megszórva karácsonyi süti volt.
Hogyan jutott Franciaországba?
Több történet ismert. Az egyik szerint Marie Antoinette megrendelésére kezdték a francia pékek is készíteni, de erre nincs sok bizonyíték. Amit biztosan tudunk, az az, hogy 1830-ban egy August Zang nevű bécsi pék pékséget nyitott Párizsban, ahol kipferlt is árusítani kezdett. 1860-ra a francia szótárban már volt bejegyzése a croissant-nak, és osztrák eredetére az is utal, hogy a franciák a mai napig viennoiseries néven említik az ilyen vajas péksütiket.
A mai croissant 20. századi találmány
Az eredeti 19. századi croissant tésztája jobban emlékeztetett még a brióséra, mint ma ismert süteményre. A 20. század elején jelent meg Sylvain Claudius Goy szakácskönyve, amiben a croissant elkészítését úgy írja le, hogy a tészta minden rétegét megkenik vajjal, majd hajtogatják. Ezzel meg is született a levegős és ropogós mai croissant.
Tipp: Készíts croissant-felfújtat!
Sok-sok türelem kell a házi croissant-hoz
A croissant semmiképpen sem tekinthető hipp-hopp sütinek. A profi pékek szerint az igazán finom croissant titka az, hogy csak a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk fel, és minden hajtás után hűtjük a tésztát. A receptek 2-3 napos elkészítési időt említenek, de ez a sok hűtés és pihentetés miatt igazából úgy 3 munkaórát jelent.
Egykoron csak a gazdagok kiváltsága volt
Manapság minden szupermarketben megtaláljuk, de korábban csak a kiváltságos rétegek engedhették meg maguknak a nagy gyakorlottságot igénylő és munkaigényes péksütit. Az is közrejátszott magas árában, hogy az alapanyagai igen drágának számítottak a 20. század előtt. Az első világháborút követően aztán elterjedt a margarin használata, majd elkezdték félig elkészítve, fagyasztva kiszállítani a pékségeknek és az üzleteknek, ekkortól kezdett igazán széles körben elterjedni.
Mostanra nagyon sok változata jelent meg
Az igazi fanatikusok természetesen az eredetire esküsznek, de nagyon elterjedtek a különböző variánsok is. Franciaországban a csokis és mandulás fajták a legkedveltebbek. A mandulásban belül mandulakrém tölteléket találunk, a teteje pedig mandulaszeletekkel és porcukorral megszórt. A csokis tésztájába pedig egy darab csokit helyeznek el. Ennek a formája is más, szögletesebb, ezért a francia nevében nem is szerepel a croissant szó.
Ezek a klasszikusok, de a sütőtököstől kezdve a pekándióson át, egészen a különféle gyümölcsökkel töltöttekig rengeteg extra és különleges croissant kóstolható a cukrászdákban, pékségekben.
A szín és a forma megmutatja a minőségét
A még ma is bonyolultnak számító elkészítési mód miatt sokan próbálják egyszerűsíteni az alapreceptet. A francia pékségekben egyszerűen megkülönböztethetők a vajjal, illetve a margarinnal készülő péksütik. Amelyik akármilyen kis arányban, de tartalmaz margarint, annak törvényi előírás alapján patkó formájúnak kell lennie, az igazi vajas croissant-ok, viszont bármilyen formájúak lehetnek.
Hogyan fogyasztják?
Ahogy jólesik, de ha Franciaországban reggeli után majszolnánk el egyet, akkor lehet, hogy furcsán néznének ránk. A franciák ugyanis csak reggelihez eszik, persze szögezzük le: a kesernyés kávé mellé a vajas és édes croissant valóban nagyszerű választásnak tűnik. Viszont arról, hogy bele szabad-e mártani a kávéba, még a franciák között is megoszlanak a vélemények.
Ezt már olvastad?
Forrás: mashed