Az ételmérgezés fő kiváltó oka
A Campylobacter nevű ártalmas baktérium manapság több ételmérgezést okoz az Egyesült Államokban, mint a szalmonella. A nem pasztőrözött tejtermékekben, fertőzött csirkékben találták meg a jelenleg első számú bűnöst – adta hírül múlt héten a Betegségellenőrzési és –megelőzési Központ (CDC).
A szennyezett vízben is megtalálható Campylobacter olyan, ételmérgezést kiváltó baktériumokat körözött le, mint a Listeria, Shigella, vagy az E.coli. Bár a CDC jelentése szerint eddig csak tíz államban fordultak elő ilyen esetek, előjele lehet az országban bekövetkező ételmérgezési hullámnak. Annak ellenére, hogy ezen államokban tavaly összesen 24 000 megbetegedést és 98 halálesetet jelentettek, csupán hatból egy amerikai kap élelmiszer általi fertőzést – a ráta az utóbbi három évben hasonló.
A szorosabb szabályozásnak és a csirkék beoltásának köszönhetően a szalmonella okozta megbetegedések száma csökken. Győződjünk meg róla, hogy alaposan átfőzzük a húst, és rendesen megmossuk a zöldségeket is. A kormány jelentése szerint a leveles zöldek voltak az ételmérgezések első számú forrásai, az összes fertőzés közel felét tették ki.
forrás: delish.com