Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A felfúvódás 9 lehetséges oka

Nem biztos, hogy az élelmiszerek a felelősek
2017. May 4.

Mind tudjuk, hogy a bevitt tápanyagok nagymértékben befolyásolják a teltségérzetet – így okozva a puffadást is. Dr Ayesha Akbar, a londoni Szent Márk Kórház gasztroenterológusa viszont elárult több olyan dolgot is, amelyektől felfúvódhatunk.

  1. Gyulladásos bélbetegség (IBD): Tünetei lehetnek a hasmenés, véres széklet, hasi fájdalom, vagy súlycsökkenés, a beszorult gázok pedig felfúvódásokhoz vezetnek. Ezek felbukkanásakor mindenképp forduljunk orvoshoz.
  2. Irritábilis bél szindróma (IBS): Az emésztőrendszerünk idegrendszerek bonyolult hálózata. „Az irriábilis bél szindrómát az okozza, hogy elveszítjük a koordinációt a bélműködés felett.” – magyarázza Dr. Akbar. Tünetei közé tartozhat a székrekedés, hasmenés, és a puffadás is.
  3. Kiszáradás: Számos negatív hatása van annak, ha nem iszunk elegendő folyadékot. Köztük az is, hogy megakasztja az emésztést (elektrolitegyensúly felborulása miatt). „Amikor a szervezet megpróbálja kezelni a dehidratációt, visszatartja a szervezetben levő vizet.” – mondja a szakértő. Tehát nagy, kerek hasunk lesz.
  4. Kevés alvás: Nem csupán morcosak leszünk tőle másnap, de az emésztőrendszerünkre sincs jó hatással. A kevés alvás miatt a szervezet nekiáll termelni a kortizol stresszhormont, az okozza a bélrendszerben keletkező puffadást, székrekedést.
  5. Hormonális változások: A PMS alatt a székrekedés és a vízvisszatartás miatt gyakran vagyunk puffadtak. Ez a menstruációs ciklus bármelyik szakaszában jelentkezhet. Az első napokban az ösztrogénszint emelkedik, ami alatt a méhfal megvastagszik. Ez is felfúvódáshoz vezethet, ami csak erősödhet az ovuláció bekövetkeztével, amikor egyre több vér és folyadék gyülemlik fel. Többnyire a puffadás enyhül, amikor a felesleges vér és folyadék távozik.
  6. Ételérzékenység/allergia: Az intolerancia okozta puffadással az a fő gond, hogy nagyon nehéz kinyomozni, mely tápanyag okozta. De többnyire a tejtermékek és a glutént tartalmazó élelmiszerek válthatják ki a felfúvódást. Ezek mellett pedig az alma és az avokádó lehetnek a bűnösek.
  7. Székrekedés: Talán ez a leginkább nyilvánvaló ok a puffadt gyomorra. A széklet bereked a belekbe, feszülést, hasi fájdalmat érzünk, gyakran gázok keletkeznek, melyek nem mindig képesek távozni, aminek következtében kialakul a felfúvódás. A székrekedést kiváltó okok közé pedig a kevés folyadék, alacsony rosttartalmú ételek, mozgáshiány, stresszes életmód tartozik.
  8. Gyorsan eszünk: Nehéz lassan enni, ha épp kedvenc ételünk van előttünk, vagy épp farkas éhesek vagyunk. „Ha túl gyorsan étkezünk, több levegőt lélegzünk be. Ezáltal nagy mennyiségű gáz keletkezik a gyomrunkban, amitől felfúvódunk.” – magyarázza Dr. Akbar.
  9. Stressz: Nagy vita van az irritábilis bél szindróma és a stressz kapcsolatáról, viszont minden ahhoz vezethető vissza, hány ideg van a beleinkben. A bél rendkívül gazdagon integrált, a stressz pedig a bél folyamatos ingerléséhez vezethet. Még ha nem is vezet IBS-hez, nyomást helyez a gyomorra, ami felfúvódást okoz.

 

forrás: delish.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezzel a teával tényleg búcsút mondhatunk a hasi zsírnak?

Ezzel a teával tényleg búcsút mondhatunk a hasi zsírnak?

Állítólag 10 nap után érzékelhető a változás
15 tipp, hogy könnyebben induljon a reggel (A 10. pont sokaknak lesz rossz hír, a 14. pont viszont irtó hasznos)

15 tipp, hogy könnyebben induljon a reggel (A 10. pont sokaknak lesz rossz hír, a 14. pont viszont irtó hasznos)

Praktikus és kreatív stratégiák, hogy reggel ne a felesleges dolgokkal menjen el az idő

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!