Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Az egészséges étkezés alapjai

2021. February 16.

Ugyan vannak szélsőséges diéták, amik mást ajánlanak, a kulcs a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott arányában rejlik. Nem kell semmit sem kizárnod a diétádból, inkább csak mindenből válaszd az egészséges verziót.

A fehérjék biztosítják számodra azt az energiát, ami segít reggel felkelni és elindulni. Ugyanakkor fontos szerepet játszanak a hangulatod és egyéb kognitív funkcióid alakulásában is. A túl sok fehérje túlterhelheti a veséidet, ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a legújabb kutatások szerint ahogy öregszünk, egyre több jó minőségű fehérjére van szükségünk.

Fotó: 123 RF

Fotó: 123 RF

Sokan tartanak a zsíroktól, ám fontos tudnunk, hogy nem minden zsír egyforma. Míg a „rossz zsírok” tönkrevághatják a diétádat, sőt, komoly betegségek kialakulásához is vezethetnek, a „jó zsírok” segítenek az agyad és szíved ideális működésének fenntartásában. Az Omega3 zsírsavak például elengedhetetlenek a testi és mentális egészség fenntartásában.

Ha elegendő rostot fogyasztasz – ami azt jelenti, hogy bőséggel kerül a tányérodra zöldség, gyümölcs, gabonafélék, magok és hüvelyesek -, az jelentősen csökkentheti a szívelégtelenségek, stroke vagy a diabétesz kialakulásának veszélyét. Nem elhanyagolható bónuszként pedig csodálatos hatással lesz a bőröd állapotára és a körméretedre is.

Azt mindenki tudja, hogy a kálcium hiány csontritkulás kialakulásához vezethet, azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy a nem megfelelő kálcium szint szorongást, depressziót és alvásiproblémákat is okozhat. Fontos valamint tudni, hogy ahhoz, hogy a bevitt kalcium ki tudja fejteni jótékony hatását, elengedhetetlen a kellő mennyiségű magnézium, D, K és B vitamin bevitele is.

Fotó: 123 RF

Mostanában sokszor emlegetik mumusként a szénhidrátokat, pedig testünk első sorban ezekből nyeri a létezéshez szükséges energiáját. A legtöbb kraft azonban nem a korábban már említett feldolgozott termékekből kerül a szervezetünkbe, hanem olyan egyszerű, érintetlen élelmiszerekből, mint a zöldségek, gyümölcsök és teljeskiőrlésű gabonák.

Tudjuk, hogy ebben az információkkal teli, kínálatbő világban nehéz elindulni a helyes úton, de ha minden egyes étkezésednél szem előtt tartod, hogy a fentebb felsorolt összes tápanyagból viszel be a szervezetedbe, nagyot már nem tudsz tévedni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A legegészségesebb zöldségekből fogyasztunk legkevesebbet

A legegészségesebb zöldségekből fogyasztunk legkevesebbet

Fontos problémára hívja fel a figyelmet a hüvelyesek világnapja

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!