Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Gluténmentesen táplálkozol? Ez a 10 alapanyag nagy segítségedre lesz a konyhában

1. rész
2019. november 23.

Egyre több embernél diagnosztizálják a gluténérzékenységet, sőt, sokan valójában nem gluténérzékenyek, mégis lemondanak a hagyományos lisztekből készült termékekről. Bármi is legyen az ok, a búzából, árpából, rozsból készült ételek kiváltása vagy átalakítása komoly fejtörést okozhat a „kezdő” diétázónak. Jó hír, hogy számos ismert és finom alapanyag gluténmentes, így könnyen beilleszthetők a gluténmentes étrendbe.

1.Zab

A zab betakarítás során szennyeződhet gluténnal, ezért fontos, hogy gluténérzékenység esetén garantáltan gluténmentes terméket vásároljunk. Egy krémes, olajos magokkal és gyümölcsökkel megpakolt zabkásával nyugodtan kiválthatjuk a reggeli szendvicset, sűríthetünk vele főzelékeket, fasírtokat, valamint számos édes és sós süteményt, kenyérfélét, péksütit is süthetünk zabpehelylisztből.

2.Quinoa

Szuperétel a javából, hiszen tartalmazza a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges mind a 9 aminosavat, amely bár gyakori a különböző húsokban, de nagyon ritka a növényekben. Emellett vasban és rostokban szintén gazdag. Főtt quinoából tökéletes köret készülhet, akár magában, akár zöldségekkel dúsítva. Formázhatunk belőle fasírtokat, energiagolyókat, felhasználhatjuk töltött zöldségek töltelékéhez. Langyos, laktató salátákhoz is kiváló. És még egy kedvenc: a quinoa íze remek tojáshoz, így a hagyományos, búzaliszttel készült nokedli helyett készíthetünk tojásos quinoát is. És bár nem a legolcsóbb, de jó tudni, hogy kapható belőle liszt is.

3.Rizs, rizs, rizs

Ne feledkezzünk el a legalapvetőbb megoldásokról se! A fehér rizs mellett választhatunk barna vagy jázmin rizst is. Ha nem köretként, tészták kiváltójaként vagy rakott ételek hozzávalójaként gondolunk a rizsre, hanem gluténtartalmú ételek helyettesítőjeként, vásároljunk fehér vagy barna rizslisztet. Könnyen használható alternatív lisztek, fehér rizslisztből például szuper lesz az előbb már említett nokedli, de süteményekhez és sűrítésre is használhatjuk. A barna rizsliszt karakteresebb ízű, többek közt finom lepények készíthetők belőle.

4.Kukoricadara és kukoricaliszt

Szintén egyszerű megoldás, hiszen olcsó és jól variálható puliszka és olaszos ízvilágú polenta készülhet kukoricadarából. Ha a kész puliszkát kör alakban szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, hagyjuk megdermedni, ezután megkenjük paradicsomszósszal, megpakoljuk tetszőleges feltétekkel és mozzarella sajttal, majd forró sütőben megsütjük, kész is az alternatív pizzánk. A szintén megdermedt puliszkából isteni snacket is készíthetünk. Csak vágjuk kis darabokra, hempergessük kukoricadarába, és forró olajban süssük ropogósra.

5.Burgonyapehely

Olcsó alapanyag, pár száz forintért vásárolhatunk egy jókora zacskóval. Használhatjuk sűrítésre, illetve sütemények tésztájának lazítására. Készíthetünk belőle gluténmentes krokettet, pogácsát és gombócot is, viszont ha kell plusz liszt a masszába, búzaliszt helyett természetesen alternatív lisztet, például rizslisztet használjunk.

Cikkünk 2. részében további 5 gluténmentes alapanyagot mutatunk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 sűrítési mód gluténmentes főzelékekhez

5 sűrítési mód gluténmentes főzelékekhez

A gluténmentes étrend alapszabálya, hogy tilos búzát, rozsot és árpát fogyasztani, ezért az ilyen lisztekkel történő sűrítés szóba sem jöhet. Pánikra semmi ok, ezek nélkül is isteni főzeléket lehet készíteni!
Túlélőkalauz szállodákba gluténérzékenyeknek

Túlélőkalauz szállodákba gluténérzékenyeknek

Wellnesshétvége a családdal, gluténérzékenyen? Nem sci-fi, de komoly előzetes tervezést igénylő hadművelet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!