Az ebédszünet 4 előnye
Annak ellenére, hogy a legtöbbünknek szerepel félóra (egy óra) ebédszünet a munkaidejében, sokan nem használjuk azt ki – inkább sietünk vissza az íróasztalhoz, vagy el sem hagyjuk azt és munka közben tömjük be az ételt. Ez viszont nem túl egészséges cselekedet. 4 okunk is van rá, miért érdemes az ebédidőt tényleg ebédeléssel tölteni a munkától távol.
1.Csökken a stressz
A folyamatos stressz hatással van a szellemi képességünkre, szorongást, depressziót is kiválthat. Remek stresszoldó tevékenység az aktív mozgás (pl.: jóga, futás), vagy a barátokkal, családdal eltöltött idő. Minden alapja az, hogy elszakadunk attól, ami feszültséget kelt bennünk: vagyis például a munkától. A félórás ebédszünet tökéletes arra, hogy a nap közepén kicsit elszakadjunk az irodától, esetleg összefussunk egy barátunkkal ebédre, és kikapcsoljunk.
2.Jobb vérkeringés
Ha felállunk az asztalunktól és elindulunk ebédelni, akkor mozgunk. A nyújtás, lazítás nem csak az edzések előtt és után hasznos, hanem a mindennapokban is. Érdemes óránként tenni 1-2 kört az irodában, kimenni a mosdóra, járkálni egy kicsit. Így annyira nem is megterhelő az ülőmunka,és a vérkeringésünket is serkentjük.
3.D-vitamingyűjtés
Ne csak az ablakból nézzük, hogy milyen szépen süt kint a nap, hanem üljünk ki a közeli parkba, vagy a teraszra, vagy a lenti étterem kinti székeire ebédelni. Már attól feltöltődünk, hogy a friss levegőn vagyunk, és érnek minket a nap sugarai. Nem is beszélve arról, hogy a sokszor légkodnival túlhűtött iroda után jó kicsit megmelegedni.
4.Koncentrációnövelés
Sokan úgy vélik, hogy akkor vagyunk hatékonyak, ha nem tartunk szünetet. Pedig pont az ellenkezője igaz. Az időszakos kis szünetekkel nem az időnket pazaroljuk, hanem a kognitív képességeinket turbózzuk – más feladatot kap az agyunk a stresszes feladatok között.
via: Popsugar