Az alacsony szénhidráttartalmú diéta 4 előnye
Egyesek nagyon is hisznek az alacsony szénhidráttartalmú étrendben, másoknak viszont egyáltalán nem válik be. Az egyik ilyen diéta a keto. Ha megfelelően végzünk egy diétát, mindenre odafigyelve, nagyon sokat profitálhatunk belőle.
Először is nagyon fontos kiemelni, hogy ez az étrend nem zárja ki teljesen a szénhidrátot, csak nagyon minimális mértékben engedélyezi. A ketot leszámítva, amely rendkívül megszorító a szénhidrátot tekintve, napi 25-150g-os szénhidrát-bevitelt ír elő a legtöbb ilyen étrend. Összehasonlításképp: egy átlag felnőtt, aki napi 2000 kalóriát visz be kb. 225-325 g szénhidrátot fogyaszt.
Milyen egészségügyi előnyökkel jár az alacsony szénhidráttartalmú étrend?
1.Segít kerülni a feldolgozott élelmiszereket.
A fókusz eltolódik abba az irányba, hogy egészséges szénhidrátot választunk. Semmi kenyér, semmi fehér cukor, inkább a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök kerülnek előtérbe. Már az is egy lépés a jó irányba, ha kizárjuk a fehér lisztet. A Harvard által végzett egyik kutatás pedig kimutatta, hogy ha elfordulunk a feldolgozott élelmiszerektől a természetes alapanyagok felé, akkor 12 évvel nyúlik az élettartamunk.
2.Segít az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében.
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a két évig alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők szervezete kevesebb inzulint igényel a vércukorszint mérsékelten tartásához. Egy 2012-es kutatásban a tudósok már megelőlegezték, hogy az ilyen étrend segít az 1-es típusú cukorbetegséggel élőknek stabilizálni a vércukorszintjüket.
3.Támogatja a fogyást.
Ez nem jelenti azt, hogy más diétákhoz képest jelentősebben csökkentené a testsúlyt, de gyorsan csökkenti azt. A sok keményítő könnyen cukorrá alakul a szervezetben, és ez zsírként raktározódik el. Ha mérsékeljük a szénhidrát bevitelét és növeljük a fehérjéét, akkor általánosságban kevesebbet eszünk. Ez azért van, mert a fehérje hosszabb távra nyújt teltségérzetet, így később érezzük az éhséget.
4.Csökkenti a szervezetben a gyulladást.
A keményítőt cukorrá dolgozza a szervezet, ez gyulladásokhoz vezethet, aminek következtében fennáll a rák vagy az érszűkület kockázata. A gyulladásos megbetegedések esetében ajánlott alacsony szénhidráttartalmú étrended fogyasztani, mely segít a tüneteket kezelni.
via: Men’s Health