Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Amit a top diétákról tudnod kell

Nem minden arany, ami fénylik.
2021. March 5.

Az elmúlt 15 évben szinte minden évre jut egy top diéta, ami gyors fogyást, sudár alakot és örök életet ígér. A valóság azonban az, hogy a legtöbb forradalmian új táplálkozási irány hosszútávon egész egyszerűen fenntarthatatlan, sőt, nem egy kifejezetten káros az egészségre is.

Akkor miért ilyen népszerűek?

A válasz egyszerű. Egyrészt az újdonság mindig reménnyel kecsegtet, így sokan kipróbálják, és tudjuk, hogy ha valamit minél többen próbálnak, ennek hatására pdig beszélnek róla, még vonzóbbá válik. Másrészt ezek a drasztikus diéták sokszor valóban viszonylag gyorsan hozzák az eredményt, ám az nem lesz tartós. Nem életszerű, hogy az ember minden nap grammra pontosan porciózzon, vagy komplett tápanyagforrásokat iktasson ki az étrendjéből. Ezért időről időre becsúsznak kisebb „csalások”, amivel felborul az a speciális állapot, ami addig a sikereket hozta.

Fontos, hogy ha diétába kezdünk, mindig tűzzünk ki magunk elé egy jól meghatározott célt. Ez lehet egy szám, hogy hány kg-tól szeretnénk megszabadulni, vagy hány cm-rel szeretnénk vékonyabbak lenni. Ugyanakkor mások kifejezetten hízni szeretnének, vagy csak a bőrük állapotán szeretnének javítani. A ketogén diéta például hiába eredményez gyors és látványos fogyást, annyi zsírbevitellel jár, hogy sokaknak pattanásos lesz tőle az arcbőre.

Soha ne felejtsük tehát szem előtt a fő motivációnkat, így könnyebben találunk rá a számunkra megfelelő étendre! Ha pedig elértük a kívánt célt, igyekezzünk beállni egy olyan táplálkozási formára, amivel ezt az eredményt meg is tudjuk tartani, szem előtt tartva életstílusunkat, napirendünket és kitartásunk mértékét.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nyolc diétás étel, ami gyorsan eltelít

Nyolc diétás étel, ami gyorsan eltelít

Voltak már olyan napjaid, hogy folyamatosan éhen akartál halni? Nyugi, nekünk is! A jó hír az, hogy ilyenkor sem kell türtőztetned magad.
Az orvos nem ajánlja a ketogén életmódot

Az orvos nem ajánlja a ketogén életmódot

4+1 káros változás, ha hosszabb ideig élsz ezen az étrenden

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!