A torma nemcsak finom, hanem egészséges is. Mutatjuk, miért érdemes húsvét után is rendszeresen fogyasztani
2020. April 11.A torma az ünnepi főtt sonka, tojás és kalács mellett húsvéti asztal elengedhetetlen tartozéka. Van, aki a csípősre esküszik, mások a csemege változatot részesítik előnyben, és léteznek ízesített verziók is.
A torma a mustármaggal, a káposztával és a brokkolival rokon növény, dél-európai vagy közel-keleti eredetű. Évezredek óta ismeri és használja az emberiség. Érdekesség, hogy bár az angol elnevezésében szerepel a „ló” kifejezés, mégis mérgező hatású a lovakra. Számunkra viszont kimondottan előnyös a fogyasztása, hiszen magas az ásványianyag- és tápanyagtartalma. Rostokban, C-vitaminban, folsavban, cinkben, mangánban, káliumban, kalciumban és magnéziumban egyaránt gazdag. Lássuk részletesen a jótékony hatásait!
Immunerősítő
Fitokemikáliák és tápanyagok hada található meg a tormában, ezek felelnek egyébként a karakteres illatáért, aromájáért. Az allil-izotiocianát és a szinigrin vegyületek antioxidáns tulajdonságai erősítik az immunrendszert, a C-vitamin pedig szintén hozzájárul a szabad gyökök hatékony megkötéséhez.
Segít fogyásban
A tormának rendkívül alacsony a kalóriatartalma (1 adagban mindössze 6 kcal található), és egyáltalán nem tartalmaz zsírokat. Ellenben sok benne a rost és a fehérje, így bátran használhatjuk ízesítésre akkor is, ha odafigyelünk a kilóinkra.
Vérnyomáscsökkentő
Káliumtartalmának köszönheti ezt a hatását. Ha ugyanis kevés a kálium a szervezetünkben, kialakulhat a magas vérnyomás.
Javítja az emésztést
Rostjai és fitokemikáliái rendbe teszik az emésztést, jó bélműködést eredményeznek. Hasmenéses és szorulásos panaszok esetén egyaránt érdemes kipróbálni a hatását.
Erősebb csontok
Az erős és egészséges csontokhoz sok kalciumra van szükségünk, ezt pedig fedezhetjük tormából is. Ha sok kalciumot fogyasztunk, csontjaink gyorsabban fognak gyógyulni, és a csontritkulás ellen is felvehetjük a harcot.
Légúttisztító
Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy a torma fogyasztása „könnyfakasztó” hatású, illetve az orrunkat is ki kell fújnunk tormaevés után. Ebből következik, hogy kiválóan tisztítja a légutakat, allergia és megfázás esetén egyaránt bevethető. Óvatosan inhalálni is lehet.
Forrás: Organic Facts