A saláta is lehet teljes értékű étkezés! Ha így készíted, tökéletes könnyű ebéd lesz belőle
2020. July 22.Persze senkit sem szeretnénk lebeszélni a lakomának is beillő ebédekről és vacsorákról. Tény azonban, hogy a nagy melegben jobban esnek a könnyebb ételek. Ám attól, hogy valami kevésbé nehezít el, azaz elmarad a „kajakóma”, még lehet tápláló. 5 tippet mutatunk, segítségükkel a nyárias saláták teljes értékű étkezésekké válnak.
Adjunk hozzá gabonát!
Egészen pontosan gabonát vagy álgabonát. Jó választás a főtt bulgur és az árpagyöngy (azaz a gersli), de ha gluténmentes alternatívát keresünk, a köles, a quinoa és a hajdina is kiváló lesz a salátánkba. És akkor még nem beszéltünk a rizsről! Lehet fehér, de jó, ha tudjuk, hogy a barna rizstől tovább fogjuk jóllakottnak érezni magunkat.
Zöldség, zöldség, zöldség
Igen, most kell kihasználni, hogy ennyi zöldség áll a rendelkezésünkre! Adjunk a zöld levelekhez sok-sok uborkát, hagymaféléket. Ne csak nyers zöldségekben gondolkozzunk! A sült sárgarépa, pirított cukkini, padlizsán, paprikák vagy az igazán nyárias főtt kukorica szintén salátáért kiált.
Gyümölcs? Miért ne?
Izgalmas sós saláták készíthetők gyümölcsökkel is. A görög- és sárgadinnye mellett jó alapanyag az őszibarack, a málna, az alma és az áfonya is. Az áfonya remekül harmonizál a rukkolával, az alma szuper alapanyaga a Waldorf salátának, a málna finom bazsalikommal, a dinnyék és barackok pedig kitűnő párost alkotnak a különböző sonkákkal, a mozzarellával, további friss sajtokkal és a sósabb fetával.
Turbózzuk fel!
Ahogy az előző pontban már említettük, sonkacsíkok és kockázott vagy morzsolt sajt is mehet a salátánkba. Ha nem diétázunk, a gabonák, álgabonák mellett vagy helyett pirított rozskenyérkockákat is szórhatunk a keverőtálba. Főtt tojás, pirított kolbász vagy szalonna? Ezek már laktatóbb összetevők, de a könnyű zöldek mellé bátran bevállalhatjuk. És bár más műfaj, de egy behűtött tésztasaláta sem megvetendő ilyenkor.
Kell a dresszing!
Ha nem kívánjuk a tömény, majonézes önteteket, váltsunk olívaolajra, balzsamecetre, citrom- vagy lime-lére. Jöhet még a natúr vagy görög joghurt, illetve adhatunk friss, finomra aprított zöldfűszereket is a dresszinghez.