A sajtban kelnek ki a lárvák, lakmároznak, kakilnak - így készül a szardíniaiak kedvenc étele!
2022. September 23.Létezik egy élelmiszerbiztonsági szempontból meglehetősen aggályos módon készülő étel, amit Szardínia nemzeti ételeként ismernek sokan.
A Cazu Marzu úgy készül, mint a világhírű olasz juhsajt, a pecorino, de aztán van egy kis csavar a történetben: jönnek a legyek, és átveszik az uralmat a finomság fölött…
Normális esetben a sajtkészítők minden létező eszközzel üldözik a legyeket, a Cazu Marzu esetében azonban épp az a jó, ha minél több légy petézik bele a sajtba, így aztán rengeteg lárva kezdi el kóstolgatni a tejterméket.
A cél az, hogy a lárvák emésztőrendszerén áthaladjon a sajt, vagyis egy egészen új szerkezetű és ízű massza jöjjön létre. Három-négy hónap kell a Cazu Marzu elkészüléséhez, az így kapott ételkülönlegességet aztán egy kis sonkával, kenyérrel és sárgadinnyével fogyasztják a helyiek… – már aki nem undorodik tőle.
A Cazu Marzu nem túl meglepő módon csak Szardínián fogyasztható, az export érthető okokból nem jellemző.
5 bizarr ételkombináció, amiért tömegek rajonganak, mások hánynak tőle