Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A sajtban kelnek ki a lárvák, lakmároznak, kakilnak - így készül a szardíniaiak kedvenc étele!

2022. September 23.

Létezik egy élelmiszerbiztonsági szempontból meglehetősen aggályos módon készülő étel, amit Szardínia nemzeti ételeként ismernek sokan.

A Cazu Marzu úgy készül, mint a világhírű olasz juhsajt, a pecorino, de aztán van egy kis csavar a történetben: jönnek a legyek, és átveszik az uralmat a finomság fölött…

Normális esetben a sajtkészítők minden létező eszközzel üldözik a legyeket, a Cazu Marzu esetében azonban épp az a jó, ha minél több légy petézik bele a sajtba, így aztán rengeteg lárva kezdi el kóstolgatni a tejterméket.

A cél az, hogy a lárvák emésztőrendszerén áthaladjon a sajt, vagyis egy egészen új szerkezetű és ízű massza jöjjön létre. Három-négy hónap kell a Cazu Marzu elkészüléséhez, az így kapott ételkülönlegességet aztán egy kis sonkával, kenyérrel és sárgadinnyével fogyasztják a helyiek… – már aki nem undorodik tőle.

A Cazu Marzu nem túl meglepő módon csak Szardínián fogyasztható, az export érthető okokból nem jellemző.

5 bizarr ételkombináció, amiért tömegek rajonganak, mások hánynak tőle

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!