A rostban gazdag étrend előnyei
Lehet vitatkozni a ketogén vagy a vegán diéták helyességéről, a rostban gazdag étrendnek viszont csak és kizárólag előnyei vannak. Ha már többféle táplálkozási módszerrel próbálkoztál, több, mint valószínű, hogy a rostokban nem csalódtál – nem volt semmiféle kivétel, kétség vagy „ha”. Hiába, a rost ennyire jó.
„Kutatások bebizonyították, hogy a zsírban szegény, ám rostban gazdag diéták csökkentik a szívelégtelenségek, a bélgyulladás, sőt még a rák bizonyos fajtáinak kialakulásának kockázatát is.„ – mondja Robert Graham, a FRESH Med társalapítója. „Szóval emberek, épp itt az ideje nekiállni rostot enni!”
Rostos tények: oldódó VS. nem oldódó
Az élelmi rost a növényi táplálkozás elengedhetetlen része. A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák végigutaznak a beleken, ahol aktívan segítik az emésztést. Ezek mind esszenciális tápanyagok, amelyek szénhidrátnak minősülnek és cukorrá alakulnak, ám az élelmi rost érintetlenül halad át a szervezetben.
Kétféle rost típust különböztetünk meg; a vízben oldódót illetve a vízben nem oldódót. Az élelmi rostot növényi sejtekből nyerjük. Ahogy belép az emésztőrendszerbe, vízzel keveredik és egyfajta zselés anyagot képez, amely megköti a zsírsavakat. Ez lelassítja az emésztést és stabilizálja a vércukorszintet. Mindezek mellett csökken a koleszterin szint, így megelőzhetőek a szívproblémák.
A vízben nem oldódó rostok a növények kemény résziből származnak. Ilyen a korpa, maghéjak vagy a gyümölcsök és zöldségek héja. Az oldhatatlan rostok relatív érintetlenül haladnak végig az emésztőrendszeren, egyfajta bélseprűként viselkedve, így kisöpörve a felesleges salakanyagot a vastagbelekből.
Mindkét típus szükséges és egyik sem képes a másik nélkül funkcionálni. „A kulcs, hogy mindkettő nagyban függ a szervezet általános hidratáltságától” – mutat rá Graham. „A rost olyan, mint egy szivacs, megfelelő mennyiségű víz nélkül, képtelen a nagytakarításra.”
Szóval álljon itt még egyszer emlékeztetőül: egészségünk kulcsa nem csak a helyes táplálkozásban, de a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásban is rejlik!
Pár kiemelkedően magas rosttartalmú étel:
-babfélék
-edamame
-borsó
-lencse
-füge
-avokádó
-articsóka
-bulgur
-málna
-teljeskiörlésű tészta
-körte
-quinoa
-körte
-brokkoli
-alma
-tökmag
-barnarizs
-mandula