Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A ricotta ugyanaz, mint a nálunk ismert túró?

2023. január 24.

Számos olasz receptben szerepel ricotta a fő összetevők között. Szerencsére már itthon is könnyen beszerezhető, sokan szeretik és használják sós és édes ételekhez egyaránt. De vajon mi pontosan a ricotta? Megegyezik a túróval?

A válasz könnyen kitalálható: a kettő nem ugyanaz. Az olasz tejtermék a sajtkészítéskor visszamaradó tejsavóból készül, ezt újramelegítik, majd lecsepegtetik. Épp ezért besorolása szerint a ricotta nem más mint friss sajt. Semleges(ebb) ízű, krémes állagú, desszertekbe, édességekbe ugyanúgy használhatjuk, mint sós ételekbe, kencékbe. Dúsítható vele tésztaszósz, tehető töltött tésztákba, lasagnéba, készülhet belőle habkönnyű gombóc (olasz specialitás: gnudi), mennyei spenóttal, paradicsommal, parmezánnal. Mindezekkel szemben a túró aludttejből készül, tehát nem tekinthető sajtnak.

Tipp: Készíts spenótos-ricottás cannellonit!

A ricottának létezik egy különleges fajtája is, a ricotta salata. Ez már cseppet sem nevezhető friss sajtnak, hiszen 90 napig érlelik, sós, karakteres ízvilágú, morzsolható és forgácsolható. Tésztaételekhez, salátákhoz, sült zöldségekhez ajánlják.

Ezt már olvastad?

Kóstoltál már gnudit? Ha még nem, akkor azért, ha már igen, akkor pedig pláne: itt egy szuper recept!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!