
Spenótos-ricottás cannelloni
Már-már klasszikusnak számít a húsos-paradicsomos mellett a spenótos verzió is. Mi nagyon szeretjük, mert könnyed, friss ízvilágú. Persze ha szeretnétek, kis sült bacont vagy sonkakockákat azért csempészhettek a töltelékbe, de hús nélkül sem lesz hiányérzetetek.
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához és a töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 25 dkg bébispenót
- só, őrölt fehér bors
- reszelt szerecsendió
- 60 dkg ricotta
- 2 tojás
- 20 db cannelloni cső
- A mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 4 csapott evőkanál liszt
- fél l tej
- só, őrölt fekete bors
- 5 dkg reszelt parmezán
- A tetejére:
- 2 gömb (20 dkg) mozzarella
Elkészítés
A töltelékhez egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megmosott bébispenótot, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd kevergetve éppen csak addig pároljuk, amíg a levelek összeesek. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a ricottát és az elhabart tojásokat, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük. A töltelékkel megtöltjük a tésztacsöveket.
A mártáshoz a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben. Megszórjuk a liszttel, kissé lepirítjuk, majd felöntjük a meleg tejjel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lereszelt parmezánt, majd addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
A mártás kb. 1/3-át szétterítjük egy nagyobb tepsiben. Rárakosgatjuk a töltött tésztacsöveket (lehet több rétegben is, ilyenkor a rétegek közé is teszünk a mártásból), a tetejét meglocsoljuk a maradék mártással. Rámorzsoljuk a lecsepegtetett mozzarellát, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Frissen, melegen az igazi!