A ricotta ugyanaz, mint a nálunk ismert túró?
2023. January 24.Számos olasz receptben szerepel ricotta a fő összetevők között. Szerencsére már itthon is könnyen beszerezhető, sokan szeretik és használják sós és édes ételekhez egyaránt. De vajon mi pontosan a ricotta? Megegyezik a túróval?
A válasz könnyen kitalálható: a kettő nem ugyanaz. Az olasz tejtermék a sajtkészítéskor visszamaradó tejsavóból készül, ezt újramelegítik, majd lecsepegtetik. Épp ezért besorolása szerint a ricotta nem más mint friss sajt. Semleges(ebb) ízű, krémes állagú, desszertekbe, édességekbe ugyanúgy használhatjuk, mint sós ételekbe, kencékbe. Dúsítható vele tésztaszósz, tehető töltött tésztákba, lasagnéba, készülhet belőle habkönnyű gombóc (olasz specialitás: gnudi), mennyei spenóttal, paradicsommal, parmezánnal. Mindezekkel szemben a túró aludttejből készül, tehát nem tekinthető sajtnak.
Tipp: Készíts spenótos-ricottás cannellonit!
A ricottának létezik egy különleges fajtája is, a ricotta salata. Ez már cseppet sem nevezhető friss sajtnak, hiszen 90 napig érlelik, sós, karakteres ízvilágú, morzsolható és forgácsolható. Tésztaételekhez, salátákhoz, sült zöldségekhez ajánlják.
Ezt már olvastad?