A probiotikumok valóban támogatják a fogyást?
Ismerjük a rossz baktériumokat, amelyek betegségeket okoznak, valamint a jókat (a probiotikumokat), amelyek fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. Kutatások kimutatták, hogy a prbiotikumot tartalmazó élelmiszerek és készítmények javítják az immunrendszert, a hangulatunkat, az emésztést, és a bőrünk egészségét is. Egy másik eredmény viszont kérdéseket vetett fel: egyes kutatók szerint a súlycsökkenéshez is köze van a probiotikumoknak.
A belek és az emésztés egészségéhez kötődnek leginkább a probiotikumok – az emésztés pedig az egész szervezetünk egészségének szempontjából rendkívül fontos. „A bélrendszer az a hely, ahol a szervezetbe bevitt tápanyagok, mikrotápanyagok és ásványi anyagok felszívódnak. Így, ha a bél károsodik, olyan tápanyagok hiánya alakulhat ki, amely az emésztést segíti.” – mondja dr. Nancy Rahnama.
Tehát elméletileg, ha olyan élelmiszereket viszünk be, amelyekkel támogatjuk a beleink egészségét (vagyis probiotikumot tartalmazó ételeket eszünk), akkor támogatjuk a fogyást. Viszont a tudósok ezt nehezen tudják alátámasztani. Egy állatokon végzett kísérlet ugyan kimutatta, hogy lehet kapcsolat a probiotikumok fogyasztása és a súlycsökkenés között, de az emberi adatunk kevés.
Egy másik kutatás viszont ígéretes lehet. Egy csoport felfedezte, hogy az amerikai típusú étrend (magas cukor-és zsírtartalmú) elősegíti az elhízást okozó baktériumok kialakulását. Ezzel szemben az egészségesebb testalkatú emberek beleiben más féle baktériumok vannak. A trükkös dolog az, hogy nem tudni, az elhízott emberek gyomrában alapból voltak ilyen baktériumok, vagy azok az étrendjük eredményei.
Egy másik kutatásban azok a nők, akik probiotikumot kaptak a vizsgált időszakban (24 hét) a kalóriaszegény étrend mellé, több zsírt égettek el, mint azok, akik csak placebót. Viszont sokan kiemelik, hogy a probiotikumok is csak akkor fejtik ki a hatásukat, ha szedjük azokat. Ha már leállunk velük, hamar kiürülnek a szervezetből, és oda a varázs.
Az ételekben található élelmi rostok viszont sokkal hatásosabbak a bél mikrobiotikum összetételének megváltoztatásában. Ezek a prebiotikumok, amelyek szeretnek a tovább a beleinkben maradni. Fermentálódik a bélflórában és táplálja azt.
Tehát a rostban gazdag, változatos táplálkozás lehet a hosszútávú fogyás titka. Nem csak a beleinknek tesznek jót a prebiotikumok, de a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, magvak és diófélék fogyasztása jobban laktat, így már kisebb adagtól telítettnek érezzük magunkat.
A probiotikumok ugyan nem károsak a szervezetünknek, de ne várjunk tőlük súlycsökkenést. A magas rosttartalmú étrend vezethet a hosszútávú súlycsökkenéshez, de ne feledjük, hogy a változatosság sem utolsó.
via: Eating Well