A nagy ketchup vita
Évezredek óta húzodik az emberiség nagy dilemmáját boncolgató vita. Az egyik párt vehemensen harcol a saját módszere mellett, a másik küzd az ő igazáért, de ki lesz a győztes?
„Egy, csak egy legény van talpon a vidéken”, szól Arany János Toldija. Hát kérem, az igazság itt is ez. A vitázó felek közül tudományosan bizonyítottan is egy marad csak talpon a nagy ketchup vitában.
A kérdésfeltevés jogos lehet, mely szerint a ketchupot vajon hűtőben kell-e tárolni, vagy sem. A nem reprezentatív felmérésem szerint a válasz fele-fele arányban oszlik meg a válaszadók között, viszont mindkét fél nagyon ragaszkodik az igazához, és soha nem csinálná másképp. Vajon a tudományos válasz meggyőzi őket?
Az irodalomnál maradva, hűteni, vagy nem hűteni, ez itt a kérdés? A válasz pedig: NEM hűteni. A bővebb válasz pedig: hűtsd, ha akarod, de nem kell. A tudományos válaszért pedig olvass tovább.
A ketchupot és más szószokat annak idején úgy alkották meg, hogy a hűtőszekrény még nem volt a képben, vagy nem volt annyira elterjedt. A legtöbb ilyen mártás ezért ecetet tartalmaz, esetleg citromlevet, és a szószok savassága a cukor- és sótartalommal együtt tartósítja azokat, meggátolva a mikrobák elszaporodását. Ezért ez az állítás nem csak a ketchupra, hanem a mustárra, babeque szószra, az angoloknál oly elterjedt barnaszószra is épp úgy igaz.
Így hát nincs mit szépíteni, megdönthetetlenül győzött a pulton tárolós tábor, a tudomány megint segített megállítani egy félrevezető teória terjedését.
Te a hűtőben tartod?