Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A nagy bagel sztori: de miért került lyuk a süti közepére?

2019. május 14.

Azt kell mondanunk, hogy a bagel bizony furcsa szerzet. Alig pár hozzávalóból áll, mégis meglehetősen időigényes az elkészítése, főzik, aztán megsütik, ráadásul még egy lyuk is ott tátong a közepén, pedig valószínűleg mezei zsemlének egyszerűbb lenne megformázni. De tulajdonképpen minek is van ott az a lyuk? Látszólag semmi értelme, sőt még praktikusabb is lenne az egyszerűbb forma, hiszen abból könnyebben tudnánk szendvicset készíteni. Mindenkit megnyugtatunk: semmi sincs ok nélkül, így arra is létezik magyarázat, hogy miért ez a bizonyos lyuk a bagel fő ismertetőjegye.

 

És a perec egy nap bagellé alakult…

A bagel eredetével kapcsolatban sok elképzelés látott már napvilágot, az egyik legnépszerűbb meglátás szerint a 14. században alakult ki. Ekkortájt sok német ember költözött Lengyelországba, és magukkal vitték a klasszikus perecük receptjét is. Ezek a perecek idővel egyszerűbb kerek formát öltöttek, majd Obwarzaneknek kezdték nevezni őket. Gyorsan közkedveltek lettek, általában böjt idején fogyasztották a lengyel lakosok.

 

Legyen más, mint a keresztény kenyér!

A német letelepedéssel egy időben a zsidók is jelentős létszámú közösségeket kezdtek alapítani Lengyelországban. Akkoriban tiltott dolog volt számukra a kenyérsütés, hiszen a kenyeret keresztény ételnek tartották. A tilalmat csak 1264-ben törölték el, de ez sem ment egyszerűen. Az egyház nem fogadta szívesen a törvényt, aztán hamarosan olyan mendemondák is szárnyra kaptak, amelyek szerint a zsidók mérgezték a kenyereket, és emiatt a keresztényeknek nem volt ajánlott vásárolni tőlük. Kicsivel később újabb törvényt hoztak, amely úgy engedélyezte a zsidóknak a kenyér készítését, ha azt főzik, és nem sütik. Hogy a keresztények és a zsidók által készített kenyér első pillantásra is megkülönböztethető legyen, a zsidó pékek jellegzetesen kerek, középen lyukas kenyereket kezdtek el sütni. Néhány elmélet szerint a bagel neve is a jiddis beigen, azaz hajlítani szóból ered.

 

A király tiszteletére?

Egy másik, szintén a szomszédságunkból származó elmélet szerint a bagelt 1683-ban találták fel. Ekkor verte vissza Sobieski János hadserege a törökök seregét, amely Bécset készült megtámadni. Neki köszönetül készítette egy bécsi pék ezt a fajta kenyeret. A formát János király lovak iránt érzett szeretete ihlette, és kerek formájával tulajdonképpen egy kengyelt mintáz.

 

Létezik gyakorlati ok is?

Aki próbált otthon bagelt készíteni, pontosan tudja, hogy nehéz, sűrű a tésztája. A lyuk megkönnyíti a főzést, egyenletesebben fő át úgy, hogy nem tömör a teljes péksütemény.

 

Meglepően egyszerű elkészíteni!

Igaz, hogy időigényes, de kis gyakorlattal egyáltalán nem bonyolult feladat bagelt sütni. Habár sok lépésből áll az elkészítése, csak négy hozzávalóra lesz szükségünk: liszt, víz, só és élesztő. A lyuk komplikált megformálást sejtet, ám valójában elég egyszerű kialakítani a kívánt formát. A tésztát nem nyújtjuk ki, hanem gombócokat formázunk belőle, és hagyjuk megkelni. Miután megkeltek a bucik, két ujjunkat a közepükbe nyomjuk, és belülről kifelé haladva, szép körkörösen nyújtani kezdjük a tésztát. Tartsuk észben, hogy a lyuk a sülés hatására „összemegy” majd, így készítsük a kívántnál 2-3 cm-rel nagyobbra.

 

Lyuk nélkül is létezik? Igen!

Mindenre van variáns, miért pont a bagel maradna ki a sorból? A tömör bagel bialy névre hallgat, kérge kissé durvább, de a belseje ugyanolyan állagú, mint a hagyományos bagelé. Lyuk helyett egy mélyedést találunk a közepén, ide kerülnek a különböző feltétek. A fő különbség pedig az, hogy a bialyt nem főzik ki sütés előtt.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mit tud egy 1000 dolláros (kb. 260 ezer Ft.) bagel?

Mit tud egy 1000 dolláros (kb. 260 ezer Ft.) bagel?

Azon túl, hogy arany pelyhekkel hintik...?
Matematikusok és a bagel

Matematikusok és a bagel

A net szerint ez a vágási megoldás a legrosszabb.
Frissen sült, teljes kiőrlésű bagel házilag

Frissen sült, teljes kiőrlésű bagel házilag

A bagel az egyik kedvenc péksüteményem, különösen, amikor frissen sült és puha. Sósan fogyasztva a füstölt lazacos-krémsajtos verzió a kedvencem, de a mogyoróvajas-banános tölteléket is érdemes kipróbálni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.