A lila csoda: főzzünk-süssünk levendulával!
2019. June 19.A hetekben már virágzik a meseszép levendula, megvásárolhatjuk cserépben, kis csokrokba rendezve és „szedd magad!” akciók keretében például Tihany környékén. Ha begyűjtöttük a kellő mennyiséget, ne csak a vázáinkra, az illatosításra és a molyűzésre gondoljunk, hanem vigyünk belőle jócskán a konyhába is!
Konyhakész levendula
A növénynek több fajtája is létezik, és van kimondottan konyhai felhasználásra termesztett fajta is. Frissen és szárítva egyaránt beszerezhetjük, igyekezzünk vagy bio kertészetekből venni, vagy válasszuk a kis tasakos, fűszerként árusított verziót. Ha nem vegyszerezett, akkor a dísznövényként termesztett levendula sem káros vagy mérgező, a benne található illóolaj viszont valamennyire eltér a konyhai felhasználásra szánt növényétől. Főzni és sütni általában az angol levendulával szoktunk, ez a legédesebb aromájú.
A kevesebb több
A levendula íze az illatához hasonlóan nagyon-nagyon intenzív, ezért csínján kell vele bánni. Amikor először készítünk el egy ételt, ne tegyünk többet bele, mint amennyit a recept előír. A túl sok levendula kesernyés ízt eredményezhet.
Mihez használhatjuk?
Italok
Készíthetünk belőle limonádét sok citrommal és a lime-mal. És persze el is tehetjük a nyár ízét: megfőzhetjük cukorszirupos szörpnek, sőt likőr ízesítésére szintén finom. Jól passzol a ginhez, a száraz martinihez és a vodkához.
Ízesítés
Házi ízesítőket is készíthetünk levendula felhasználásával, ezek gasztroajándéknak sem utolsók. Keverhetjük cukorhoz és vaníliás cukorhoz, készíthetünk levendulás mézet, valamint fűszersót levendulával és reszelt, szárított citromhéjjal.
Főételek
A levendulás fűszersót már említettük, ezt szárnyasokhoz vagy halakhoz adhatjuk. Egészben pedig húsok mellé dobhatjuk a sütőtálba, jól passzol például a báránysülthöz.
Desszertek
Természetesen az édesség a fő terepe a levendulának. Tehetjük citromos, illetve citrusos süteményekbe, desszertekbe, például citromos omlós kekszbe, illetve citromsorbet ízesítésére is alkalmazhatjuk. Szuper párost alkot a sárga- és őszibarackkal, a cseresznyével, a meggyel és az olajos magokkal. Keverhetjük a növényt a sütemény tésztájába vagy szórhatjuk a tetejére is sütés előtt.
Forrás: so delicious