A lepcsánka nem csak az elnevezéseiben ezerarcú
2020. June 3.Szerintem nincs még egy olyan ételünk, amit ennyiféle néven ismerünk. Ahány tájegység, minimum annyi neve van. Lepcsánka, lapcsánka, berét, tócsni, prósza, lapocsa és még sorolhatnám. Nem csak nálunk ismert, valójában nemzetközi étel. Alapvetően reszelt burgonya liszttel összekeverve és kisütve. És ettől a ponttól elszabadulhat a fantáziánk, nincs megállás.
Az alap
Az alap a reszelt burgonya és a liszt. Kötőanyagként pedig a tojás. Már a burgonya reszelésével is variálhatunk, lehet kis lyukú vagy nagy lyukú reszelőn is reszelni. Vagy a felét így, a másik felét úgy. A burgonya részben vagy teljesen helyettesíthető más zöldségekkel: tökkel, cukkinivel, patisszonnal, padlizsánnal, fehérrépával, sárgarépával, zellergumóval, céklával, karalábéval, spenóttal, sóskával, brokkolival, gombával vagy akár almával is. Bármivel, ami eszünkbe jut, és szívesen kísérleteznénk vele. Arra figyeljünk, hogy ezeknek az alapanyagoknak más a nedvességtartalmuk. Van, amit reszelés után érdemes lecsepegtetni, hogy ne vegyen fel túl sok lisztet.
És ha már liszt, nem csak finom búzaliszttel készíthető. Próbálkozhatunk rizsliszttel, teljes kiőrlésű liszttel, csicseriborsóliszttel vagy egyéb modernebb, gluténmentes vagy szénhidrátcsökkentett lisztkeverékekkel is. Első alkalommal érdemes kisebb mennyiséget csinálnunk, amíg nem tapasztaljuk ki, hogy miként viselkednek az alapanyagjaink.
A fűszerezés
Ismét végtelenített pályán mozgunk. Amit alapvetően használni szoktunk a magyar konyhában, az mind jó: bors, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, snidling, pirospaprika (ezzel csak óvatosan, sütés közben nehogy megkeseredjen), petrezselyem, lestyán, majoránna, borsikafű. Bátran készíthetünk más nemzetek ízvilágára hasonlító kompozíciót is, pl. olaszos bazsalikomos, görögös oregánós, korianderes-chilis mexikói, kurkumás és római köményes indiai. Megbolondítható az alap mustárral vagy ketchuppel is, egészen más ízvilágot kapunk ezekkel a hozzávalókkal.
A sütés módja
Általában serpenyőben sütjük nagyon kevés zsiradékkal vagy zsiradék nélkül. Van olyan verzió, amit egy az egyben olajban, zsírban sütünk ki, mint a rántott zöldségeket. Ehhez természetesen az állagának is masszívabbnak kell lennie. De süthetjük a szabadban tűzön, tárcsán, vagy ha nagyon új formát szeretnénk, gofrisütőben. Esetleg a sütőben, a tepsiben szépen elrendezve egyben egy nagyobb adagot.
Szószok
Elsőre egyértelműen a fokhagymás tejföl jut eszünkbe. Lehet a tejfölt más fűszerekkel is feldobni, ilyen például a snidling vagy más friss zöldfűszerek, szerecsendió, chilipaprika, curry fűszerkeverék. A tejföl sem szentírás, készíthető vegyítve vagy tisztán natúr joghurttal és kefirrel is.
Nem csak tejfehérje alapú szósz létezik, készíthetünk hozzá paradicsomszószt vagy ezersziget öntetet is.
Különlegesebb verziók
Már így is igen sok verzió született, de még mindig van a tarsolyban egy-két különlegesség. Az alap tészta dúsítható túróval, reszelt főtt tojással, aszalt paradicsommal, apróra vágott kápiapaprikával vagy sonkával is. És még a megsült darabokra is tehetünk tükörtojást, reszelt sajtot, pirított bacont vagy sonkát. Akár tölteni is lehet, vagy húsokat bundázni vele.
Még ennyi ötlet mellett is biztos vagyok benne, hogy bárkit megkérdeznék, tudna még néhány tippet mondani! Ugye?