Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A kovász mindenkié! Bemutatjuk Kovászkát, a házi pékek új kedvencét

2020. July 9.

Ha kedvet kapunk az otthoni kenyérsütéshez, nem csupán lisztre, vízre és sóra, hanem sok-sok türelemre is szükségünk lesz, amíg szépen kifejlődik, megérik az anyakovászunk. És ezzel még nem értünk a munka végére, most jön csak az oroszlánrésze: kovászunkat rendszeres etetéssel és törődéssel életben kell tartanunk. Egy kezdő kovászoló hamar elbátortalanodhat, főleg ha beleveti magát az internet végtelen mély, kovászolási praktikákkal teli bugyraiba. Pánikra azonban semmi ok, nem kell lemondanunk a kovászos ízvilágról és a békebeli reggelikről! Itt jön képbe Kovászka, „aki” tettre készen érkezik a konyhánkba, hogy megkönnyítse a kenyérsütést.

A járványhelyzet ihlette

A kovász mindenkié” – vallják Kovászka megálmodói, Márkus Máté és Szabó Gergő. Elsőre talán hihetetlennek hangzik, de Kovászkát a tavaszi járvány- és karanténhelyzet hívta életre. Ha jobban belegondolunk – és hozzátesszük, hogy az ötlet a közgazdász Máté fejéből pattant ki –, már egyáltalán nem fogjuk meglepőnek érezni, hiszen a koronavírusos időszak pánikvásárlással és több héten át tartó élesztőhiánnyal kezdődött. Persze volt kenyér a boltokban, de sokan döntöttek a mindennapos vásárlások felfüggesztése mellett, ezzel párhuzamosan pedig megnőtt az igény az otthoni kenyérsütés technikájának elsajátítása iránt. És mivel úgy nézett ki, hogy az élesztő tartós hiánycikk lesz, egyre többen fordultak a hagyományos kovászolás felé. Kimondhatjuk, hogy házi pékek országa lettünk. Viszont valljuk be, kovászolni hiába jó dolog, macerás és időigényes, így miután kezdett visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba, sokan hagytak fel a kovászuk etetgetésével.

Kovászka erre a helyzetre nyújt megoldást: segítségével gyorsan és könnyedén varázsolhatunk kovászos ízvilágú kenyeret az asztalra. És ahogy már említettük, Máté közgazdász. Nem csupán a piaci rést, azaz a kenyériparban fellépő hiányt ismerte fel, hanem azzal, hogy a járvány miatt kialakult gazdasági recesszió idején építette fel üzemét az élelmiszermérnökként dolgozó Szabó Gergővel, a munkahely- és értékteremtéshez is hozzájárult.

Bemutatjuk Kovászkát

Hogy „ki” is pontosan Kovászka? Szárított kovászkészítmény, segítségével a kezdő sütők is biztos sikerélménnyel gazdagodhatnak, hiszen a termék a szárított rozskovász mellett instant élesztőt is tartalmaz. Ajánljuk időhiányosoknak, azoknak, akiket elrettent a házi anyakovász életben tartása, etetgetése – vagy csak egyszerűen nem fér bele az életritmusukba –, sőt azoknak is, akik egyáltalán vagy alig-alig sütnek otthon, viszont szeretnék kedvenc kézműves pékségük ízeit megidézni otthon. Azaz kenyeret, könnyedén. 

Kovászka csak természetes hozzávalókból áll, tartósítószert nem tartalmaz. Vegán termék, felhasználásával kevesebb, mint 2 óra alatt frissen sütött, kovászos jellegű kenyeret varázsolhatunk az asztalra. Bátran kísérletezhetünk, de az alapreceptet a honlapról is elérhetjük.

Kovászka gazdaságos kiszerelésben – szállítási költség nélkül – érkezik otthonunkba. Megálmodói hiszik, hogy a vírushelyzet hozzájárul(t) a vásárlói szokások pozitív irányú megváltozásához, átalakulásához, így kis tasakok helyett egy akkora csomagot kapunk, amelyből 25 darab fél kilós kenyér készíthető. Nem tudunk szó nélkül elmenni a praktikus, környezetbarát csomagolás mellett sem: abszolút megfelel a mai kor elvárásainak, de emellett a grafika annyira aranyos és kedves, hogy még a legkomolyabb házi pékek arcára is mosolyt csal.

Érkezik Vadkovászka

Kovászka barátja, Vadkovászka a haladó kenyérsütőknek biztosítja az autentikus kenyérélményt. 100%-ban szárított rozskovászból áll, élesztőt nem tartalmaz, így ez utóbbira érzékenyek is fogyaszthatják a vele sütött kenyereket. Akár egészségügyi okból, akár azért, mert tisztán vadkovászos kenyeret szeretnénk az asztalra tenni, Vadkovászka szuper választás lesz. Ajánljuk azoknak is, akik már próbálták Kovászkát, és új sütési élményre vágynak. Vadkovászka a július 13-i héttől kezdve lesz elérhető a webshopban.

A gluténérzékenység sem lehet akadály

Július végén (egészen pontosan a 27-i héten) gluténmentes termékkel bővül a repertoár. Mátéék tapasztalatai szerint igen nehéz helyzetben vannak azok a gluténmentes étrendet követő emberek, akik minőségi, elérhető árú, gazdaságos, egészséges és végül, de nem utolsósorban kovászos ízvilágú kenyeret fogyasztanának. Az új termékkel mindez megvalósulhat – otthon, a saját konyhájukban, garantáltan gluténmentes környezetben. Ezzel pedig még közel sincs vége a termékfejlesztésnek, érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy mi minden újdonság várható Kovászkáék háza táján.

Az első tapasztalatok

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen visszajelzéseket kaptak Kovászka megálmodói, először ezekből szemezgettünk.

Gergely írta: A végeredmény finom, ropogós héjú, pirosra sült, félbarna jellegű kenyér. A formája szép, tetszetős. Ami mindenképpen fontos, hogy mindez könnyen összejön, szinte lehetetlen elrontani, annyira egyszerű a munkafolyamat. Szívesen ajánlom bármilyen életkorú kezdőnek, aki eddig még nem próbálkozott kelt tésztákkal és kenyérsütéssel, valamint azoknak is, akik szeretnék meglepni családjukat frissen sült házi kenyérrel, ám nem tudnak sok időt szánni a sütésre.

László írta: Azért szeretem Kovászkát, mert segít, hogy igazi kovászos kenyeret készítsek otthon, viszont megkímél a kovász etetésétől, amelyhez biztosan nem kezdenék hozzá. Életem első kenyerét Kovászkával sütöttem. Konyhai jártasságom híján az egyszerűsége az, amely elindította bennem a kíváncsiságot. Mindent úgy csináltam, ahogy a recept írja, és a nap végén friss, házi kenyeret vacsorázhattam. Azóta többször is használtam, minden alkalommal illatos kenyérrel és nagy sikerélménnyel lettem gazdagabb.

Szerkesztőségünk véleménye: Természetesen mi is kipróbáltuk Kovászkát. Kissé más oldalról közelítettük meg a kérdést, ugyanis egyikünk lelkes és gyakorlott kovászoló, lassan 1 éve etetgeti-dédelgeti a saját kovászát, és süt belőle rendszeresen kenyeret. Így az ízélmény mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyivel egyszerűsíti le Kovászka a kenyérsütés folyamatát. Házilag nevelgetett kovásszal jó dolog bíbelődni, de valljuk be, nem mindenki érez késztetést az etetgetésre, illetve tény az is, hogy a házi, hűtőben tárolt anyakovász használatával nem lesz azonnal kenyerünk. Sőt: 2-4-6 óra múlva sem, ez ugyanis egy hosszabb folyamat. Igaz, hogy nem kell végig a kovász, majd a kenyér mellett lenni, de időnként rá kell nézni vagy éppen hajtogatni szükséges, tehát munkába például biztosan nem tudunk elmenni mellette. Másrészt az sem elhanyagolható szempont, hogy egy otthoni kovásznak bizony lelke van. Néha jókedvű, néha viszont kissé durcás, néha kezes, néha jobban „meg kell vele küzdeni”. Ez pedig gyorsan elveheti a kezdő kovászoló kedvét. Ezért a sütéskor azt is néztük, hogy mennyire „bombabiztos” Kovászka.

Kimondhatjuk: az alaprecept követésével készült kenyér elronthatatlan. Sőt 2-3 alkalom után már a kenyérsütéssel most ismerkedők is pontosan fogják tudni, hogy milyen állagú lesz a bedagasztott tészta, azaz innentől bátran nekiállhatnak kísérletezni: például a búzaliszt egy részét kiválthatják rozsliszttel vagy gyúrhatnak zöldfűszereket, magvakat a tésztába. Kevesebb, mint 2 óra alatt megvoltunk a kenyerünkkel, a héj ropogós, felvágva pedig jóféle bélzet lett a jutalmunk: nem tömény és fojtós, de éreztük, hogy „van benne anyag”, nem üres, felfújt péksüteményt vettünk ki a sütőből. Vászonzacskóba csomagolva 3. nap is friss volt a kenyerünk – aztán elfogyott, de véleményünk szerint még pár napig nyugodtan fogyasztható lett volna.

A cikkben szereplő kenyér a mi sütésünk, elkészítése során az alaprecept instrukcióit követtük.

Kovászka honlap és webshop

Kovászka a Facebookon

Kovászka az Instagramon

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!