Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Kifli.hu

A Kiflinél a víz az úr, nem a palack

2022. January 31.

A tavalyi év zárása során derült ki, hogy 2021-ben palackos vízből adott el legtöbbet a Kifli.hu. Az erről szóló posztjuk alá kapott vásárlói visszajelzések hatására úgy döntöttek, hogy minden eszközzel csökkentik az eldobható palackos víz iránti keresletet. Nemcsak beszélnek róla, de példával is elöl járnak: a jövőben semmilyen marketingtevékenységgel nem támogatnak PET-palackos terméket. A saját irodájukban és a raktárban az ott dolgozókat vízadagolóval és ökobarát palackokkal motiválják arra, hogy közös erővel egy PET-palack mentes munkahelyet teremtsenek. Ugyanerre ösztönzik a Kifli vásárlóit is a Vízválasztó kampány keretében.

Hogy mi a célom ezzel? Hogy csökkentsem az eldobható palackos víz iránti keresletet. Még ha ez üzletileg ellentmondás is a Kiflinek. Ha azt látom, hogy ebben a vásárlóink támogatnak minket, akkor még tovább feszítem majd ezt a húrt. Én hiszek a változásban és a szűrt vízben. Mert habár a palack van kívül, azért a víz az úr.” – Klekner Péter, a Kifli.hu ügyvezetője személyesen is kiáll az elveik mellett.

Kapcsolódó: Mi az a fehér üledék a csapvízben?

Fotó: Kifli.hu

Nem csak egy csepp a tengerben

Tóth Andi, a Hulladék Nélkül oldal alapítója zero waste tanácsadóként hitelesen képviseli a PET-palackmentes mozgalmat, gondolatait könnyedén alkalmazhatjuk a mindennapokban. A Kifli.hu-val közösen most minél több emberhez szeretnék eljuttatni a Vízválasztó kampányt, tanácsaikkal formálni a társadalom gondolkodásmódját. Andi szerint például az üveges gyümölcslevek, vagy csatos üvegek aranyat érnek, ha újratöltjük őket csapvízzel és kulacsként használjuk. Szerinte azt kevesen tudják, hogy a PET-palack olyan egyszer használatos tárgy, amelynek szabad szemmel nem látható felületi sérülésein gombák és baktériumok tapadnak meg az újratöltés után. Ezektől még mosószeres vízzel sem lehet megszabadulni. Továbbá a PET-palackot érő hőhatások, és a napsugárzás károsítják az anyag szerkezetét, amelyek eredményeképpen további egészségre ártalmas vegyületek oldódhatnak ki. Ráadásul a PET-palackos vízben átlagosan 325 darab mikroműanyag, míg a csapvíz literjében mindösszesen 3-5 darab mikroműanyag található. A keletkezett hulladékról nem is beszélve.

Ahogy a Hulladék nélkül oldalon olvasható, Magyarországon a PET palackok újrahasznosításának hatékonysága meglepően alacsony, csupán 30%-os. Holott a csapvízre való átállás megtakarítást is jelenthet a családnak: Egy évre vetítve a napi fejenkénti átlag 1,5 liter ivóvíz fogyasztási mennyiségünket, 5 fős családunkban, éves szinten 2.737,5 l vizet fogyasztunk. Ez PET-palackos vízre átszámolva 1.825 db 1,5 literes PET-palackos vizet jelent. 100 forintos átlagár mellett 182.500 forintba kerülne a családunk ivóvíz fogyasztása. Ugyanez a mennyiség a nálunk fizetendő víz- és csatornadíj alapján csak 1.309 forint. A PET-palackok elhagyásával tehát éves szinten családunk 169.410 forintot takarít meg.” Tóth Andi családjának példája tehát pénzügyi megfontolás szerint is helyes döntés.

Fotó: Kifli.hu

A Kifli.hu tiszta vizet önt a pohárba

„Nem bűntudatot, hanem gondolatot szeretnénk ébreszteni. Nincs jó vagy rossz megoldás, nem csak 0 vagy 100% létezik. Ha valaki csak napi 1 vízfogyasztásnál használ alternatív megoldást, már az hatással lesz az életére, a környezetére” tette hozzá Nagy Dávid, a Kifli PR managere.

A tudatosság nem egy eldöntendő kérdés, hanem egy skála. Sok apró cselekedet óriási hatással lehet a környezetünkre. A Kifli.hu ezzel a kampánnyal a vásárlóit is arra ösztönzi, hogy szokjanak át a fenntartható vízfogyasztásra, ezért számos alternatívát kínálnak. A Vízválasztó kampányban vízszűrőket, kulacsokat és olyan házi szódagyártó gépeket népszerűsítenek, amelyek kiválóan helyettesítik a PET-palackos vízfogyasztást. A részletek a kampány oldalán ismerhetőek meg.

Ez is érdekelhet:

Tényleg fogyaszt a citromos víz?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

2 éves a Kifli.hu – Mit tudtunk meg az online kereskedelemről?

2 éves a Kifli.hu – Mit tudtunk meg az online kereskedelemről?

A Kifli sajtótájékoztatóján a 2022-es tervekről és a karácsonyi szokásokról is szó esett
Bővülnek a Kifli.hu szolgáltatásai: már gyógyszert is rendelhetsz

Bővülnek a Kifli.hu szolgáltatásai: már gyógyszert is rendelhetsz

Segítség a koronavírus-járványban: a Kifli.hu weboldaláról néhány kattintással elérhetőek a BENU gyógyszertár online kínálatában szereplő legnépszerűbb termékek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!