A kevert, az omlós és a kelt – készíts gyümölcsös pitéket augusztusban!
2022. August 11.A nyár utolsó hónapjában rengeteg gyümölcs közül válogathatunk, az alma, a körte, a szilva és az őszibarack mind tökéletesek pitébe. Van, aki szigorúbban, más pedig tágabban értelmezi a pite fogalmát, egy viszont biztos: többféle tésztával is elkészíthetjük. Lássuk a változatokat!
Kevert pite vagy lepény
A leggyorsabb megoldás. Elég a tésztát összekeverni, tepsibe önteni, majd a tetejére szórni a megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt. A tésztába a liszten, cukron, zsiradékon és tojáson túl tejföl, kefir, joghurt vagy görög joghurt kerül még, ráadásul ehhez a sütihez szinte mérleg sem kell, ugyanis a többi hozzávalót kimérhetjük a tejfölös/joghurtos pohárral.
Receptajánlatunk: Nektarinos-görög joghurtos pite
Omlós pite
Lehet kerek vagy téglalap, négyzet alakú. Készítünk egy linzertésztát, a sütőformába simítjuk, majd erre kerül az előkészített (nyers vagy párolt) gyümölcsös töltelék. A tésztából a pite tetejére is tehetünk, például készíthetünk rácsokat, vagy rá is reszelhetünk belőle a gyümölcsréteg tetejére.
Receptajánlatunk: Almás-szilvás zabpite
Kelt pite
A hagyományos kelt tészta pite alapja is lehet. Itt hosszabb elkészítési idővel kell számolnunk, bár tegyük hozzá, a nagy nyári melegben pikk-pakk megkel a tészta. Az eredmény puha tészta és sok-sok gyümölcs.
Tipp: Így vágd fel profin a pitét!
+1: Morzsapite vagy morzsasüti
Talán még gyorsabb, mint a kevert pite, a sietős hétköznapok megmentője! A cukorral, fűszerekkel, szükség szerint keményítővel összekevert gyümölcsöt sütőtálba simítjuk, majd egy vajas-lisztes-cukros morzsát szórunk a tetejére, és így sütjük készre. A morzsához még tojás sem kell!
Receptajánlatunk: Vegán szilvás morzsa
Kapcsolódik: