A gyermekláncfű nem gyomnövény, sokkal inkább gyógynövény!
2019. May 29.Hívjuk még pitypangnak és kutyatejnek – hogy csak a legismertebbeket említsük –, gyerekkorunkban koszorút készítettünk belőle, és a kertben általában a többi gyommal együtt kihúzgáljuk a földből. Pedig ennél jobb sorsra is érdemes ez a kis növény, hiszen számos jótékony egészségügyi hatással bír. Ráadásul nem csak teát készíthetünk belőle, hanem többféle ételbe téve is fogyaszthatjuk.
Miért egészséges?
Sok-sok antioxidáns és vitamin található benne, például C-, K- és B-vitamin. Gazdag foszforban, vasban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Nem elhanyagolható, hogy igen magas a béta-karotin tartalma. Erősíti az immunrendszert és a csontokat, segíti a vér- és epeképződést, vizelethajtó hatású és védi a szemek egészségét. A vércukorszintet is jótékonyan szabályozza.
Melyik része fogyasztható?
Szára, virága és levelei egyaránt fogyaszthatók, felhasználhatók. Gyógyászati célokra forrázással készíthetünk belőle teát, a forrázott pépet pedig tasakba kanalazva borogatásként is alkalmazhatjuk. Aki nem bajlódna a házi elkészítéssel, természetgyógyászati üzletekben készen is megvásárolhatja szárított teafűként vagy például tinktúraként.
Konyhai felhasználás
Ha főzéshez szeretnénk használni, a friss és üde zöld növényeket szedjük le. Szinte mindenfelé megtalálható a kertünktől az árokpartig, viszont figyeljünk arra, hogy permetezetlen és légszennyezéstől mentes területekről gyűjtsük be. A pitypang íze kesernyés, kissé borsos aromájú.
A legkézenfekvőbb, ha rögtön nyersen smoothie-ba vagy salátába szórjuk. Kesernyés íze jól passzol például a főtt tojáshoz és a karakteres ízvilágú sajtokhoz. Grillezni, pirítani és párolni is lehet. A tésztaételek kedvelői leveleiből pesztót készíthetnek olívaolajjal, tetszőleges olajos magokkal, fűszerekkel és parmezánnal. Leveleiből burgonyával és tejszínnel üde krémlevest is főzhetünk, valamint frittata vagy quiche töltelékét szintén gazdagíthatja.
Felhasználása nagyon hasonló a bébispenót leveleihez, tehát ha egy ételhez zsenge spenótleveleket tennénk, nyugodtan megpróbálkozhatunk gyermekláncfűvel is. Aki télen is élvezné az ízét, a virágokból cukorral, citromlével és vízzel mézet vagy szirupot főzhet.
Forrás: foodbeast