Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Hogyan őrizhetjük meg a nyári fűszerkert kincseit télre? Kedvenc lapjainkat szemlézve a food52-n találtuk ezt a roppant praktikus összeállítást a fűszerek szárításáról. Mikró? Aszaló? Nem lehetetlen.

Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Hogyan őrizhetjük meg a nyári fűszerkert kincseit télre? Kedvenc lapjainkat szemlézve a food52-n találtuk ezt a roppant praktikus összeállítást a fűszerek szárításáról. Mikró? Aszaló? Nem lehetetlen.
2014. October 12.

Az ősz beálltával gyakran felmerül a kérdés, hogy miként tartósítsuk a finom ízeket, hogy az egyre rövidülő napokon is élvezhessük a friss gyümölcsök és fűszerek zamatát. A gyümölcsökből befőtt, lekvár, szörp és szárított gyümölcs készül, és bizony a fűszernövényeket is megéri kiszárítani és eltenni! Így az évek óta a polcokon álló, illatát vesztett zacskós gyűjtemény helyére saját szárítású fűszerek kerülhetnek. Íme, néhány tipp, miként lehet a balkonládákban vagy kiskertben nevelgetett fűszernövényeinket a legegyszerűbben szárítani!

Hagyjuk lógva!fuszer_3_szaritas

A legkönnyebb megoldás az, ha a fűszereket egy viszonylag meleg, száraz helyen fellógatjuk és 1-3 hétig békén hagyjuk őket. Ezt a módszert az alacsony nedvességtartalmú, erősebb szárú fűszernövények szeretik igazán, amilyen a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, az oregano, a borsikafű, a babérlevél, a majoranna és a kapor. A levesebb fűszerek, mint a bazsalikom, a tárkony, a citromfű és a mentafélék könnyen penészednek, így ezeket másképp érdemes szárítani (erről még később lesz szó). Első lépésként ellenőrizzük le, hogy a növény tiszta (azaz sem kosz, sem bogár nem látható rajta). Rázzuk ki, majd mossuk meg a csokor fűszert, azután itassuk fel róla a nedvességet egy törlőruhával. Szedjük le az elsárgult leveleket és keressünk egy megfelelő helyet, ahol zavartalanul lóghatnak. Az ideális hőmérséklet a szárításhoz 18-21 °C. Kössük össze a csokrot spárgával – de ne legyenek a levelek túlzsúfoltan, mert akkor nem tudnak szellőzni – és függesszük fel őket a tetőgerendára, vagy egyszerűen egy vállfára, esetleg egy hosszabb, vastagabb kötélre.

Ki a szabadba!fuszer_4_szaritas

A négy fal között szárított növényeknek jobb marad a színe és a zamata, de ha a szabad levegőn szeretnénk kísérletezni, akkor mindenképpen olyan helyre tegyük őket, ahol az eső és más nedvesség nem érheti a növényeket. A fellógatott fűszerekre húzzunk papírzacskót, így meg tudjuk óvni őket a portól és a bogaraktól. A fő műveletek elvégzése után néhány héttel már dobozolhatjuk is a fűszereket, ehhez mindössze az kell, hogy néha nézzünk a száradó csokrokra, és ha már az ujjaink között leválnak vagy szétmorzsolódnak a levelek, akkor szedjük le a bokrétát. Mindegyiknek más hosszúságú időre van szüksége a kiszáradáshoz, így például az erősebb szárú rozmaring később lesz kész, mint a petrezselyem. Tegyük a leválasztott, szétmorzsolt leveleket légmentesen záródó üvegekbe és tároljuk őket hűvös, sötét helyen.

Rapid meló

Aki megszokta a 21. század tempóját, annak gyorsabb módszereket is tudunk javasolni a szárításra, bár ezeknél éppen a lényeg, azaz a természetes folyamat kivárása veszik el. Aki rendelkezik aszalóval, az csak dobja be a megtisztított fűszernövényeket, és szinte azonnal teheti is el őket télire. Egy másik, meglepő, de működő megoldás a mikrohullámú sütő használata. Hogy a mikrózás közben milyen hatóanyagok, vitaminok vesznek el, arról nem szól a fáma, mindenesetre a száruktól megszabadított leveleket mossuk és szárítsuk meg, majd helyezzük papírtörlővel kibélelt tányérra. Takarjuk le őket egy papírtörlővel és magas fokozaton mikrózzuk őket egy percig. Ha nem tökéletes az eredmény, akkor további fél percet nyomjunk rá, és már kész is vagyunk. Van még egy lehetséges út a fűszerek konzerválására: a fagyasztás. Ennél mi sem egyszerűbb: a leszedett leveleket fagyasztózacskókba szortírozzuk és bedugjuk a fagyasztóba.Azt azonban ne feledjük, hogy a szárított fűszerek zamata jóval erősebb, mint a frissen szedetteké, így amikor télen nekiállunk a vasárnapi ebédet ízesíteni, csak a receptben megadott mennyiség harmadát vagy negyedét használjuk!

Forrás: food52.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hideg, zöldfűszeres joghurtos zöldbableves

Frissítő, savanykás, jéghideg leves a forró, nyári napokra zöldbabból, joghurttal és petrezselyemmel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!