Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A gnocchi titka, hogy olyan legyen, mintha egy olasz háziasszony konyhájában készült volna

2022. October 5.

Mi magyarok tudjuk, hogy a krumplinudli az egyik legjobb dolog a világon. Bár leginkább csak édesen esszük. Az olaszok krumplinudlija a gnocchi, ők viszont a sós verziót részesítik előnyben. És milyen jól teszik ők is, meg mi is. Nézzük, mi is az a gnocchi és hogyan készül.

A gnocchi, mint már említettem, egy olasz tésztaétel. Már a római légióban is ismert és kedvelt volt, bár akkor még burgonya nélkül készült. A kevés és olcsó összetevők miatt pénztárcakímélő étel, de ez nem jelenti azt, hogy csak a szegényebbek eledele. Sőt! Sok család heti rendszerességgel készíti az ízélmény és a variálhatóság miatt.

Tipp: Hogyan használjuk a quinoát a magyar konyhában?

 

Alaprecept

1 kg burgonya

25-30 dkg liszt

1 tojássárgája

1 teáskanál só

A burgonyát héjában megfőzzük, a vizet leöntjük róla, majd ha kihűlt, megpucoljuk, és összetörjük krumplinyomóval. Kiborítjuk a deszkára. Rászórjuk a lisztet, a sót és a tojássárgáját is rátesszük. Kézzel átgyúrjuk. A liszt mennyisége attól függ, hogy mennyi vizet tartalmazott a krumpli. Emiatt elsőre kevesebbet adjunk hozzá, ha ragad és nagyon lágy, tegyünk még hozzá. A végén egy könnyű, nem kiszáradt, nem ragadós, formázható tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán rudakat sodrunk belőle, olyan 1,5 cm átmérőjűek legyenek. 2 centiméteres darabokra vágjuk, és egy villa hátuljával a csíkozott minta eléréséhez kicsit megnyomjuk az egyik oldalát. Sós, forró, lobogó vízben kifőzzük.

 

Mire figyeljünk?

A burgonya lisztes burgonya legyen. Minél öregebb a burgonya, annál jobb, ugyanis annál kevesebb vizet tartalmaz, és így kevesebb liszt szükséges hozzá. Éppen emiatt érdemes héjában megfőzni és nem megpucolva, mert így a főzés során kevesebb nedvességet vesz fel.

Lisztre végig szükség lesz, az alap tészta ragad, és miután a gnocchikat kiszaggattuk, még utána is összeragadhat. Emiatt a deszka és a kezünk legyen végig bőségesen lisztezve. 

A burgonyát tartalmazó tészták azok, amiket ugyan alaposan átgyúrunk, de nem dolgozzuk halálra. Pár perc alatt gyúrjuk át. Majd ahogy megvagyunk, formázzuk és daraboljuk is rögtön, ne hagyjuk állni. 

Amikor megformáztuk, minél hamarabb főzzük is ki. Állhat egy keveset, de fél óránál lehetőség szerint ne többet. Ha nem szeretnénk az összeset kifőzni azonnal, fagyasszuk bátran le egy tálcán. Ahogy megfagyott, zacskóba tudjuk tenni. 2-3 hónapot eltartható fagyasztva.

Főzésnél figyeljünk arra, hogy forrásban lévő vízbe tegyük. Ahogy feljön a felszínre, azonnal vegyük ki szűrőkanállal. Itt is számít az idő, ha bent hagyjuk a vízben, széteshet. Amint megfőtt, azonnal tálalható a kedvenc olaszos szószunkkal.

A gnocchi főzés nem ördöngösség, álljunk neki bátran otthon, megéri!

 

Még több krumplis étel és praktika: 

Így készítsd el a burgonyagombócot!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!