A fokhagyma csodaszer! Egy tanulmány szerint gyomorproblémák esetén is bevethetjük…
2019. April 15.Hasi diszkomfort érzés, emésztési zavarok, puffadás, görcsök… Legtöbbünknek ismerősek ezek a kellemetlen tünetek, ráadásul sokszor nem is tudjuk mihez kötni a felbukkanásukat (sem sokat, sem fűszereset nem fogyasztottunk). Persze hosszan fennálló probléma esetén ne hanyagoljuk el az orvos meglátogatását, ám a kisebb rosszulléteket otthon is kezelhetjük. Ráadásul egy roppant egyszerű hozzávalóval, a fokhagymával.
Egy viszonylag friss, 2018-as tanulmány szerint a fokhagyma számtalan gyomorprobléma kínzó tüneteinek enyhítésére képes. Mindez a benne található inulinnak köszönhető, amely emészthetetlen szénhidrát, azaz rostanyag. Segíti a gyomrunkban dolgozó baktériumok működését, ezzel javítva emésztőrendszerünk hatékonyságát. A fokhagyma egyébként erős antioxidáns és antibakteriális hatással is bír, ezek szintén olyan tulajdonságok, amelyek segíthetnek az emésztőrendszeri problémák orvoslásában.
Egyetlen dologra kell csak igazából figyelnünk: a fokhagyma főzés hatására elveszíti jótékony élettani hatásait, így ha maximálisan ki szeretnénk aknázni pozitív tulajdonságait, fogyasszuk nyersen. Finom pirítósra dörzsölve, de egy egyszerű salátát is remekül feldob a fokhagymás dresszing. Persze a jóból is megárthat a sok, kezdjük kisebb mennyiségekkel, ne faljunk be rögtön egy egész fejnyit.
Forrás: purewow