Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A fotó illusztráció

A 10 legegészségtelenebb étel

Amelyek nemcsak fogyni vágyóknak kerülendőek. A prevention.com listája következik
2017. June 2.

A boltok nagy része tele van kémiai anyagokkal kezelt, túlcukrozott élelmiszerekkel, melyeket kerülnünk kéne – ennek ellenére a legtöbb ember étkezésének szerves részét képezik. Mutatjuk, mik a legrosszabb választások. Mindegyikük magasan savas és mihamarabbi kiiktatást igényelnek. Belső gyulladást okozhatnak, hormonális egyensúlyvesztést eredményezhetnek, hatással lehetnek a nyirokcsomókra, a májra.

1.fagylalt: Manapság rengeteg cukor és transz zsírsav van bennük, plusz mesterséges színezékek és ízfokozók, melyek közül sok bizonyított neurotoxin (agy- és idegrendszer-romboló kémiai anyagok) – melyeknek élelmiszerben semmi keresnivalójuk. Ezek az anyagok még a súlyunkra is hatással vannak, ugyanis az agyunk feladata fenntartani a kémiai anyagok egyensúlyát, melyek kontrollálják az anyagcsere-folyamatokat.

2. kukorica és tortilla chips: A kukorica a leginkább genetikailag módosított élelmiszer. Magas cukortartalma miatt, vércukorszint-ingadozást eredményez, mely zsírlerakódást, így súlygyarapodást okoz. Ennek tünetei többek között a hangulatingadozás és az ingerlékenység. És ne feledjük, hogy a chipseket olajban sütik, mely gyulladáshoz vezet.

3. pizza: Ne essünk kétségbe, nem mindegyik pizza tiltólistás, főképp a gyorsfagyasztott változatokat mellőzzük, mely tele van mesterséges adalékanyagokkal és tartósítószerekkel. Fehér lisztből készül, mely pont ugyanolyan ellensége a fogyásnak, mint a cukor. Sőt, a rajta levő sajt sem biztos, hogy megfelelő, hiszen azok többsége rengeteg telített zsírsavat tartalmaz és magasan feldolgozott.

4. sült krumpli: Nemcsak rengeteg transz zsírsavat tartalmaznak, de az egyik leginkább rákkeltő vegyületet, az akrilamidot is. Ez az anyag akkor keletkezik, amikor a burgonyát magas hőfokon melegítjük. Az olajok, melyekben a krumplikat kisütik oxigén vagy magas hőmérséklet hatására avasodnak, így a szervezetben gyulladást okozhatnak. Ez a gyulladás pedig szívbetegséghez, rákhoz, súlygyarapodáshoz vezetnek.

5. burgonya chips: Nem meglepő, hogy szerepel a listán. A Health Canada szerint ennek az élelmiszernek van a legmagasabb akrilamidtartalma.

6. bacon: A Circulation kutatása szerint a napi rendszeres sózott húskészítmény (pl.: bacon) 42%-kal növeli a szívmegbetegedés és 19%-kal a cukorbetegség kialakulását. A Columbia egyik tanulmánya pedig kimutatta, havi 14 baconfogyasztás a tüdőnkre is káros hatással van: sérül ez a szervünk és a betegségek is nagyobb százalékkal alakulnak ki.

7. hot-dog: A Hawaii Egyetem kutatásából kiderült, a virslik, és más feldolgozott húsok fogyasztása 67%-kal növeli a hasnyálmirigyrák kialakulását. A nátrium-nitrit, mely gyermekeknél leukémiához, kisebbeknél agydaganathoz vezet, mind a baconben, mind a virsliben megtalálható. Más tanulmányok pedig igazolták, hogy ez a káros anyag vastagbélrákot is okozhat.

8. fánk: A házi készítésűt nem kell mindig mellőzni, de tény, hogy a boltban kapható, előrecsomagolt változatok 35-40%-a transzzsírsav – a legrosszabb fajta zsír, amit fogyaszthatunk, elhízáshoz, agyi és szívmegbetegedésekhez és rákhoz vezet. Emellett magas a cukortartalmuk, mesterséges színezőanyag is van bennük, plusz egy fánk kb. 300 kalória.

9. szénsavas üdítő: Dr. Joseph Mercola kutatása kimutatta, hogy egy doboz kólában kb. 10 tk. cukor, 150 kalória, 30-55 mg koffein található, plusz tele van mesterséges színezékekkel és szulfitokkal. Emellett rendkívül savas, 30 csésze pH-kiegyensúlyozott vizet kel meginni, hogy semlegesítsük egy kóla savasságát. A savmaradék pedig a vesék működését nehezíti meg, ugyanis azoknak kell átszűrni a szódát. A csontok a bennük levő lúgos ásványi anyagokat (pl.: kalcium) a vérbe küldik, hogy azzal is segítség enyhíteni a szervezet savasságát. Ezáltal viszont a csontok gyengülnek. Így a szóda csontritkuláshoz, fogszuvasodáshoz, elhízáshoz, szívbetegségekhez vezethet.

10. diétás kóla: Rendelkezik a nem diétás változat összes hátrányával, plusz aszpartámot is tartalmaz. Lynne Melcombe, a Health Hazards of White Sugar írójának kutatása kimutatta, az aszpartám többek között szorongáshoz, szédüléshez, vaksághoz, szülési rendellenességhez, depresszióhoz, mellkasi fájdalomhoz, fejfájáshoz (migrénhez), álmatlansághoz, izomgörcsökhöz vezet.

forrás: prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért együnk rendszeresen mandulát

Ezért együnk rendszeresen mandulát

Számtalan előnye mellett ma például azért is, mert Nemzeti Mandula Nap van! (persze ez is az USA-ban :) )

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!