Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

6 tipikus étel, amelyet európaiak alkottak, de Amerikában is hatalmas sikerük van

Amerika kedvencei külföldi eredettel
2017. September 24.

1.hot-dog: Egy német bevándorló, Charles Feltman volt, aki az 1860-as években Amerikába hozta a virslit. Feltman pékként dolgozott Coney Island-en, viszont a vásárlói gyakran meleg szendvicseket rendeltek, így ő meleg virsliket helyezett két buci közé és megalkotta a hot-dogot.

2.almás pite: A legelső angol receptek (1700-as évek) tésztáját később a rétestésztával kombinálták. Így született meg az amerikai verzió.

3.fánk: Nagy múltú történelme van ennek az édességnek Európában és a Közép-Keleten. A tengerentúlra legelőször holland telepesek hozták el a fánkot, az 1800-as években,  melyet akkor még olajos torta (oily cake vagy olykoeks) néven emlegettek.

4.krumplisaláta: Ez német bevándorlóknak köszönhető, akik az 1800-as években még baconnel és ecettel készítették el ezt az ételt. A majonéz csak később került a receptbe, New Englandben.

5.pizza: Gennaro Lombardi egyenesen a pizza szülőhazájából, Nápolyból érkezett Amerikába. Ő nyitotta meg az Egyesült Államok első pizzériáját, New Yorkban, 1905-ben – ez még a mai napig népszerű étterem.

6.nachos: Mikor katonafeleségek zárás után betértek az éttermébe, Ignacio Anaya nachosszal kínálta őket. Összedobott mindent, amit épp talált (tortillat, jalapenot és sajtot), a hölgyek pedig imádták a végeredményt.

forrás: Tasty

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!