Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

5 tipp, ha nagy társaságnak főzöl kávét

Sok embernek sok kávé kell. Íme néhány hasznos tanács!
2016. December 16.

A nagy társaságban eltöltött ünnepi reggelik nagyon kellemesek, viszont a házigazdának már a korai órákban sok feladatot adnak. Rengeteg elem kerül az asztalra: sütik, pékáruk, gyümölcsök, zöldségek, gyümölcslevek, tea. És a kávé, amellyel a mostani cikk foglalkozik. Hoztunk 5 tippet, hogyan egyszerűsítheted le a sok emberre való kávéfőzést.

  1. Kezdd el lefőzni, amikor a vendégek megérkeznek: Sokkal aromásabb a friss kávé, mint az újramelegített. Vendégeid is jobban örülnek a frissiben lefőzött verziónak, mint annak, amit gyorsan bedobsz a mikróba. Készítsd be a kávéfőződ és akkor nyomd meg a start gombot, amikor a meghívottaid a kabátjukat veszik le.
  2. Készíts kávékoncentrátumot: Ha a kávégéped nem nagy társaság ellátására készült, vagy szeretnél minél hamarabb hozzájutni (és a vendégeidet is hozzájuttatni a kis feketéhez – nem a ruhához), akkor érdemes kávékoncentrátumot készítened még előző nap.

KÁVÉKONCENTRÁTUM (kb. 3 l kávéhoz elég):

12dkg őrölt kávé, 6 csésze víz

Keverd össze egy nagy tálban az őrölt kávét a vízzel, majd konyharuhával lefedve hagyd állni 24 órát. Rakj szitát egy nagy tál fölé, fedd le a szitát egy bevizezett szűrőpapírral. Erre öntsük lassan a keverékünket, míg teljesen leszűrődik, az kb. 30-40 perc, és kb. 1l folyadékot enged ki magából. A koncentrátumot lezárható dobozban tárold, hűtőben egy hétig is eláll.

3. Válaszd a legjobb főzési módszert: Nem biztos, hogy nagy társaságnak is az lesz a legjobb eljárás, ahogy saját magadnak főzöd a kávét. Válassz a kávéfőződön egy másik beállítást – esetleg olyat, amelyik több kávét eredményez.

4. Tárold  melegben a lefőzött italt: A lefőzött kávét tartsd a legmelegebb helyen, hogy minél később hűljön ki. Legyen egy hőtartó kancsód – esetleg egy termoszod – melybe lefőzés után beleöntheted a kávét, és az melegen tartja.

5.  Legyen otthon mindenféle extra: Nem biztos, hogy mindenki úgy issza a kávét, ahogy a vendéglátó. Legyen az asztalon tej, cukor, édesítőszer, vagyis minden, amit a vendégek esetlegesen bele kívánnak tenni az italukba.

forrás: thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!