5 élelmiszer, amelyről az űrhajósoknak le kell mondaniuk
2019. September 4.Lassan 60 év telt el már azóta, hogy 1961-ben Jurij Gagarin, a szovjet kozmonauta első emberként eljutott a világűrbe. Azóta sokan követték, évtizedek óta folyamatos az emberi jelenlét az űrben.
Az űrhajósoknak is enniük kell valamit, a Föld felszínétől gyökeresen eltérő körülmények miatt azonban egy sor különleges étel kifejlesztésére volt szükség. Olyanokra, amelyeket a súlytalanság állapotában is el lehet fogyasztani, kiderült ugyanis, hogy egyes élelmiszerek egyszerűen nem „működnek” az űrben. Lássuk, mi mindenről kell lemondaniuk az űrhajósoknak!
1. Kenyér
A kenyeret több okból is kerülik az űrben: nem elég tartós, illetve az állaga sem teszi alkalmassá, hogy megfeleljen az űrételekkel szemben támasztott követelményeknek. Általában tortillával helyettesítik.
2. Alkohol
A kozmonautáknak nevezett szovjet-orosz űrhajósok régóta fogyasztanak korlátozott mennyiségben alkoholt az űrben, a NASA viszont tiltja az amerikai kollégáiknak.
3. Só és bors
A só, a bors és más szemcsés fűszerek hatalmas káoszt tudnának okozni a mikrogravitációban, hiszen az apró szemcsék belebegnének a műszerekbe. A NASA inkább folyékony állagú alternatívákat fejlesztett ki.
4. Szénsavas üdítőitalok
A szénsav az italokban máshogy viselkedik a súlytalanság állapotában, mint a Földön. A buborékok az italban maradnak, és nem szállnak fel a felszínre, ez pedig nehezen emészthetővé teszi őket. Az asztronauták konkrétan „felfúvódnak” tőlük, így aztán a kóla és a hasonló italok is tiltólistásak.
5. Asztronauta fagyi
Szerte a világon kapható úgynevezett űrhajós fagyi. Ez olyan fagylalt, amelyből kivonják a nedvességet, ezért az állaga törékeny és morzsálódós lesz. Ez azonban – mint ahogy a só esetében is leírtuk – nem szerencsés, így nem csoda, hogy bár a neve űrhajós fagyi, sosem fordult meg az űrben.
Forrás: The Franklin Institute