4 okot is tudunk, hogy miért egyél több kurkumát!
2020. October 25.A kurkuma fűszert senkinek sem kell bemutatni. Alapvető összetevője a curry fűszerkeveréknek, csodás sárga színe feldobja az ételeket. Adhatjuk levesekhez, tésztaszószokhoz, egytálételekhez, sőt péksütemények tésztájába is keverhetjük. Mindezek mellett viszont roppant egészséges is, pozitív egészségügyi hatásait a kurkumin nevű gyulladáscsökkentő anyagnak köszönheti.
Segíthet az ízületi gyulladásokon
A fűszer gyulladáscsökkentő hatását jól tudja kamatoztatni ízületi fájdalmak esetén. Fontos viszont, hogy ne vigyük túlzásba, mert a napi 500 mg-nál nagyobb elfogyasztott mennyiség már akadályozza a vas felszívódását szervezetünkben.
Csökkentheti a vércukorszintünket
Bizonyos kutatások arra mutattak rá, hogy a kettes típusú cukorbetegséggel élőknél a kurkuma rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a vércukorszintet.
Megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását
Indiában, ahol arányaiban a legtöbb kurkumát fogyasztja a lakosság, jelentősen alacsonyabb az Alzheimer előfordulási gyakorisága, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Jelenleg is folyamatban vannak vizsgálatok ennek okait kutatva.
Csökkentheti a koleszterinszintet
A kurkuma látszólag csökkenti a trigliceridek szintjét, ezek olyan zsírok, amelyek akkor képződnek a vérünkben, ha a szükségesnél több kalóriát fogyasztunk. Ezek a trigliceridek, ha felhalmozódnak, a koleszterinnel együtt okai lehetnek a szívrohamnak és más szívizomzati megbetegedéseknek.
Forrás: The Healthy