4 eset, amikor növelnünk kell a fehérjét
Évek óta divatosak a magas proteintartalmú diéták, hiszen ez az alapvető tápanyag a fogyás – és az izomépítés – egyik kulcsa. Ez eredményezi azt a hatalmas fehérjelázat, amely már egy ideje tombol. Egyre többen veszik a porokat, keverik turmixokba, joghurtba, zabkásába, emellett pedig igyekszünk magas fehérjetartalmú ételeket pakolni a tányérunkra.
Viszont nem feltétlenül kell felülnünk erre a hullámra. A Yale Egyetem egyik kutatója, dr. David Katz szerint a magas protein csak egy (hosszú ideje húzódó) hóbort, mint az 1980-as években az alacsony zsírtartalom, a 2000-es években pedig a csökkentett szánhidrát volt. „Időpocsékolás csak a makrotápanyagokra koncentrálni – visszafogtuk a zsírbevitelt, majd zsírosabbak és betegek lettünk; visszafogtuk a szénhidrátot és ugyanez történt.” – mondja.
Ahelyett, hogy csak bizonyos fő tápanyagokra koncentrálunk, fogadjuk meg Katz tanácsát és fogyasszunk mindegyik tápanyagcsoportból, hogy változatos és egészséges étrendünk legyen. A tápanyagok majd segítik egymás, hogy a lehető legelőnyösebbek legyenek a szervezetünk számára.
Néhány embernek viszont különösen fontos, hogy sok fehérjét vigyen be. Mivel mind mások vagyunk, máshogy éljük mindennapjainkat, így egy fehérje-beviteli táblázat nem lesz mindünknek ideális. Kik azok, akiknek érdemes magas mennyiségben fogyasztani proteint?
1.A testépítők
Erősítő, állóképességet növelő edzések gyakori végzése lebontja az izomszövetet, amelyet utána újjá kell építeni. Az izomépüléshez pedig fehérjére van szükség. „Ha izmot akarunk építeni, de nincsenek meg hozzá az esszenciális aminosavak, akkor nem épül izom.” Ezeket az aminosavakat pedig a fehérjéből nyerjük.
2.Akik hajlamosak a hízásra
A fehérjét több idő megemészteni, így később éhezünk meg, tehát két étkezés között nem nassolunk, egy étkezés alatt pedig kevesebb ételt eszünk, mert hamarabb érzünk teltségérzetet. Emellett stabilizálja a vércukorszintünket is.
3.Akik nagyon cukrot, szénhidrátban gazdag ételeket esznek
Ha a bevitt kalóriák nagyobb százalékban tartalmaznak fehérjét, akkor a többi tápanyag bevitele háttérbe szorul. Ezzel nem csak fogyást generálunk, de csökken a vérnyomásunk is, sőt, általánosságban egészségesebben étkezünk majd.
4.Középkorúak
Egy kis extra fehérje hasznos lehet 50 felett, hiszen ezzel ellensúlyozni lehet az öregedés okozta izomvesztést. Azoknak, akiknek magas a koleszterinszintje, nem az állati eredetű protein javallott (hiszen azoknak magas a telítettzsírsav-tartalma), hanem hüvelyesek, magvak, teljes kiőrlésű gabona fogyasztása.
via: Prevention