Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Bonduelle kukoricaföld, Mezőberény

300 millió kukoricakonzerv lett az idei betakarítás eredménye a Bonduelle-nél

2020. szeptember 22.

156 ezer tonna kukoricát állított elő itthon a Bonduelle az idei évben, a szezon legforgalmasabb napján akár 5 millió kukoricakonzerv is elkészült a 3 üzemben. A GMO-mentes magból fejlődő zöldséget 120 magyar gazda összesen közel tízezer hektár hazai területen termesztette. A Bonduelle a kukorica mindössze félnapos útját a földektől a konzervig egy rendhagyó gyárlátogatás során mutatta be az érdeklődőknek.

A Bonduelle 2020-ban összesen 156 ezer tonnát termelt az arany színű zöldségből, amely összesen 300 millió konzervnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy a Bonduelle csoport által termelt kukorica 36%-a Magyarországon készül. A mennyiséget érzékeltetve elmondható, hogy az összes konzervet egymás mellé rakva 25 ezer kilométeres láncot alkothatnánk, azaz Budapestről elérnénk velük egészen Hawaii-ig és vissza, a konzervekből alkotott láncolat súlya pedig több mint 30 ezer elefánténak felelne meg. A tekintélyes mennyiségű kukoricából Magyarországon kívül Európa több mint 20 országának lakosai fogyasztanak; a teljes termelés körülbelül 95%-a az országhatárokon túl kerül a boltokba, a hazai piacra pedig 5% kerül.

A világ legnagyobb volumenben termelt növényét a Bonduelle összesen 14 500 hektáron termeszti 120 gazda segítségével, akik GMO-mentes magból növesztik a növényvédőszermaradvány-mentes kukoricacsöveket. A betakarítást szintén ők végzik, a Bonduelle pedig a gazdák munkájával összehangoltan érkezik a földekre a kamionokkal, hogy mihamarabb eljuttassa a kukoricát az üzembe. A békéscsabai gyárba egy szezon alatt körülbelül 50 kamion érkezik naponta, amely a teljes szezont tekintve összesen 3 500 szállítmányt jelent. Egy kamion hozzávetőlegesen 65 000 cső kukoricát szállít, amelyek a betakarítástól számított mindössze fél napon belül a lezárt konzervbe kerülnek.

Bonduelle gyár, Békéscsaba

A termőföldek az ország több részén oszlanak el, amelyek a Bonduelle gyárakhoz minél közelebb találhatók a lehető legrövidebb szállítási idő biztosítása érdekében. A gyors feldolgozásnak és csomagolásnak köszönhetően a zöldség nagyon sokáig megőrzi ropogós, friss állagát, a konzervbe zárva továbbra is vitamindús marad. A kukoricát a már 200 éve ismert hőkezelés technológiájával tartósítják, a 115-130 °C-os hőmérsékletnek köszönhetően tehát nincs szükség tartósítószerre és adalékanyagokra, a zöldség remekül megőrzi a színét, ízét és minőségét. A konzervdobozok légmentesek, belső felületüket pedig egy réteg védi annak érdekében, hogy a zöldség ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. A kukorica útja során több minőségellenőrzési ponton is áthalad, amelyeken a legszigorúbb előírások betartásával vizsgálják a szemeket.

„Minden kukoricaföldnek egyedi szerepe van a termelésben, hiszen többféle terméket is előállítunk, amelyekhez más és más alapanyagra van szükség” – mondta el Pásztor Zsolt, a Bonduelle agrárigazgatója. „A kukorica sorsát már a magok elültetésekor meghatározzuk, a feldolgozás során a minőségellenőrzési pontoknak köszönhetően azonban további szelektáláson esnek át a szemek. A legújabb Bonduelle Gold Prémium szuperédes kukorica kiemelt minőségű talajban fejlődik, növekedése során rengeteg napsütést kap. Ízét egyrészt a különleges fajtának, másrészt pedig a természeti tényezőknek köszönheti, hozzáadott cukor nélkül készül, mégis a kukorica-kínálatunk legédesebbjeként kerül piacra” – tette hozzá.

A Bonduelle nem csupán a termékek kiemelkedő minőségére, de a környezet megóvására is nagy hangsúlyt helyez. Mint minden Bonduelle konzervdoboz, úgy a Gold Prémium szuperédes kukorica csomagolása is 100%-ban újrahasznosítható, tehát a szelektív hulladékgyűjtőbe dobva újra konzerv válhat belőle, 2025-re azonban az összes vállalat által gyártott termék fenntartható köntöst kap.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Drasztikusan kevés zöldséget fogyasztunk

Drasztikusan kevés zöldséget fogyasztunk

Ez derült ki a Bonduelle reprezentatív kutatásából

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?