Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

10+1 variáció arra, hogy több zöldet egyél

Ahelyett, hogy a tányér szélére lökdösnénk őket, csempésszük kedvenc italainkba, ételeinkbe!
2016. September 21.

1. Add a reggelidhez

A leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, a rukkola, segítik méregteleníteni a testet, csökkentik a gyulladást, segítenek a betegségek elleni küzdelemben. Kezdd a napot egy adag zölddel, és feltankolod a szervezeted számára  szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. A tojást ne csak magában edd, adj hozzá zöld leveleket, bárhogy variálhatod. Reggeli tipp: Spenótos, zöld hagymás, füstölt gouda sajtos quiche

2. Tegyél a turmixodba belőlük

Egy gyümölcsös turmixba is nyugodtan csempéssz egy marék spenótot. Próbáld ki:  1 csésze friss bébi spenót levél + 1 ½ csésze apróra vágott mézdinnye + 1/3 csésze zsírszegény vaníliás görög joghurt.

3. Dobd a tésztádhoz

Még akkor is, ha esetleg a receptben nem szerepel. A kelbimbó vagy a spenót kitűnő választás a zöld levelesek közül. A főzési idő végén egyszerűen csak adjuk a tésztánkhoz, így ráadásul egészen biztosan megőrzi tápanyagtartalmát, színét. Tipp: Mascarponés spenótos linguine

4. Használd wrapként

A tortilla lapok helyett használd a nagyobb zöld leveleket, mint a wrap alapja.Jégsaláta, fejes saláta, káposztalevél – mind megfelelőek a célra, töltsd meg őket bátran!

5. Add a pestódhoz

Bár a pesto hagyományosan  bazsalikomból készül, de ne félj ízesíteni néhány zöldfélével. A spenóttal adhatsz egy kis csavart, a rukkola pedig picit csípősebbé teszi majd. Természetesen azt is kipróbálhatod, hogy csak ezekből a zöldekből készítesz pestót, a hagyományos helyett. 

6. Halmozd a pizzádra

Pepperoni helyett inkább egy marék spenótlevelet dobj rá, de a rukkola, a friss bazsalikom is tökéletes harmóniában lesznek a sok sajttal.

7. Tedd burgonyába 
A hagyományos és az édesburgonya végtelen variációt kínál, hogy megtöltsd őket kedvenc csemegéiddel, pl. sajttal és baconnel, csak apríts hozzá egy kis zöldfélét is! Így nem csak finom, de egészségesebb is lesz.  

8. Használd szendvicsekhez

Legyen szó paniniről vagy pitáról, bőven van hely a zöldeknek. A hideg szendvicshez a ropogós rukkola vagy a római saláta passzolnak, a melegekhez a spenót és a kelkáposzta. Tipp: Csicseriborsós rukkolás pita lime-os tzatzikivel

9. Az előételek hozzávalói is lehetnek

Akár pici falatok, szendvicsek formájában,  de a zöldséges mártogatósokat is számtalan módon variálhatod. Próbáld ki: sajtos spenótos articsókás mártogatós.

10. Keverd bele a levesekbe
Használjuk a puha, selymes zöldeket a levesekhez és a pörköltekhez is, különösen télen, amikor egy finom, kényelmes vacsora nélkülözhetetlen. A kelkáposzta az olasz levesekhez jó, a mángoldot a bableveshez próbáljuk ki!

+1: Legyen belőlük zöldség chips! Kelkáposztából például mennyei! Csak egy kis olívaolaj, só, pici fűszer kell hozzá.

 

 

Forrás: cookinglight.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!