10 étel, ami még finomabb kaporral
2019. June 6.Nyári tökfőzelék és kovászos uborka, vágja rá egyből mindenki, mi pedig nem tiltakozunk, ezeket az ételeket el sem tudnánk képzelni kapor nélkül. Viszont sok egyéb fogásnak is csak jót tesz egy csokor zsenge, friss kapor. Mutatjuk!
1. Hideg uborkaleves
Amit még főzni sem kell, elég, ha bedobjuk a hozzávalókat a turmixgépbe. Hogy mi kell hozzá? Kígyóuborka, natúr joghurt, só, bors és sok-sok kapor. Mixeljük össze, majd tegyük hűtőbe. Az egyik legjobb hűsítő a forró napokra.
2. Mártogatós
Tejföl, villával összetört főtt tojás, só, bors és kapor, ennyi az egész. Viszont annál finomabb! Fogyaszthatjuk pitával vagy sárgarépa- és zellerhasábokkal.
3. Töltött patisszon
Remekül harmonizál a kaporral, összekeverhetjük a darált húsos töltelékkel, de a hozzá készített mártáshoz is adhatjuk.
4. Tzatziki kis csavarral
Oké, nem klasszikus, de annál istenibb nyári étel! Görög joghurt, só, bors, fokhagyma, kapor, reszelt kígyóuborka és kevés citromlé. Imádjuk!
5. Feta sajtos szendvicskrém
Túró, feta, kevés reszelt biocitromhéj és kapor, ha szükséges, lazítva kevés tejföllel. Reggelire vagy könnyű vacsorának is tökéletes.
6. Halak mellé
A tengeri és az édesvízi halak mellé egyaránt jól passzol egy finom kapros-tejszínes mártás, de ha szeretnénk, akár a halpogácsák masszájába is keverhetjük kedvenc zöldfűszerünket.
7. Nyári zöldbabos ételek
Lehet vajbab vagy ceruzabab, leves, főzelék vagy köret. Egy tuti: a bab és a kapor remek párost alkot, nyáron vétek lenne kihagyni.
8. Sós túrógombóc
Túrógombócot nem csak édesen készíthetünk. Keverjünk cukor helyett sót, borsot és kaprot a hagyományos búzadarás masszába, majd főzzük ki. Pirított zsemlemorzsába forgatva, tejföllel tálalva az igazi.
9. Juhtúróhoz (szinte) kötelező
Juhtúrós galuska, kence vagy bármi egyéb étel, amit ezzel az intenzív, karakteres alapanyaggal készítünk, egyenesen kívánja a friss kaprot.
10. Paradicsomsaláta és uborkasaláta
Az ecetes öntetet cseréjük könnyű citromos dresszingre, és keverjünk hozzá rengeteg kaprot.