Zöldség? Gyümölcs? Gabona? Hogyan definiáljuk a kukoricát?
2023. January 16.Egyes élelmiszerekről kapásból tudjuk – és teljes biztonsággal rá is vágjuk –, hogy micsoda: zöldség, gyümölcs vagy gabona. Aztán ott van a padlizsán, az uborka és az avokádó, amely mind gyümölcsök, hiába gondolnánk első blikkre, hogy a zöldségek közé kellene sorolnunk, mert nem édesek. Ebből a szempontból a kukorica is a nehezen eldönthető kategóriába tartozik, mert mindhárom alátámasztására felvonultathatunk érveket.
Zöldség?
Az Egyesült Államokban hivatalosan annak tartják a kukoricát, és mi is teljesen nyugodtan tekinthetjük zöldségnek. Már csak az a kérdés, hogy mikor. A friss csöves kukorica és a konzerv, üveges kiszerelés egyaránt zöldségnek számít.
Tipp: Mi az az üveggyöngy kukorica? És mitől ilyen színes?
Gabona?
Itt kezd zavarossá válni a kép, hiszen tény, hogy zöldség, de egyben gabonaféle is. A friss kukorica zöldség, de ha nem takarítják be ebben a fázisban, akkor onnantól bizony már gabona. Azaz a pattogatott kukorica, a kukoricadara és a kukoricaliszt a gabonák közé sorolható.
Gyümölcs?
Táplálkozástani értelemben semmiképpen sem, de botanikailag igen. A definíció szerint az számít gyümölcsnek, ahol magház veszi körül a magot, és ez nemcsak a paradicsomra és az uborkára, hanem a kukoricára is igaz.
Akkor mi is pontosan a kukorica?
Nagyjából attól függ, hogyan fogyasztjuk, lehet zöldség vagy gabona is. Ha táplálkozástanilag nézzük, akkor a friss kukorica zöldség, liszt vagy dara formájában pedig gabona.
Forrás: Reader’s Digest
Ez is érdekelhet:
Nem mindegy, hogy kukoricakeményítőt vagy lisztet használunk!