Egészséges bélműködés? Segíthet a mandula!
2022. November 25.Szerencsére már megdőlt az a nézet, hogy az olajos magvak rendszeres fogyasztása nem egészséges. A tévhit valószínűleg abból a tényből alakult ki, hogy magas a kalóriatartalmuk, illetve általában egy kalap alá vették a sótlan és a sózott verziókat. Számos pozitív élettani hatásuk ismert, ezért még akkor sem érdemes nemet mondanunk rájuk, ha fogyókúrázunk, csak tartsunk mértéket, érjük be alkalmanként pár natúr, sótlan szemmel!
A pekándió jó hatással lehet a vércukorszintünkre, a pisztácia rengeteg fehérjét tartalmaz, a dió tele van többszörösen telítetlen zsírokkal, így csökkentheti a koleszterinszintet és támogathatja szívünk egészségét. És mi a helyzet a mandulával?
Tipp: Készíts pisztáciabundás csirkemellet!
Egy friss tanulmány szerint a mandula fogyasztása növeli a vajsav (butirát) mennyiségét, amely segíthet abban, hogy a bélrendszerünk optimálisan működjön. A butirát és más zsírsavak lebontják a rostokat, így mintegy üzemanyagforrásként szolgálnak a vastagbél sejtjei számára. Szabályozzák a tápanyagok felszívódását és hozzájárulhatnak az immunrendszer megerősítéséhez és egyensúlyban tartásához. A kísérlet során a résztvevők egy része egész, egy része pedig őrölt mandulát fogyasztott, a kontrollcsoport pedig muffint evett helyette snackként. 4 hét elteltével megfigyelhető volt, hogy a mandulát fogyasztók vajsavszintje jelentősen megnövekedett, ám a plusz rostbevitel nem váltott ki náluk kellemetlen gyomor- és bélrendszeri problémákat.
Forrás: The Healthy
Kapcsolódik: