Tudtad? Létezik egy sós mangóféle, amiről csak ritkán hallani
2022. October 5.Édes ízével, lédús húsával és figyelemfelkeltő színével annak ellenére is kedvelt gyümölcs lett mostanra a mangó, hogy nálunk még mindig egzotikusnak számít. Ma már minden nagyobb üzlet gyümölcsszekciójában megtaláljuk, de csak kevesen tudják, mennyire egészséges. Egyetlen mangó biztosítja például a napi C-vitamin szükségletünk 67%-át, tápanyagai pedig erősítik az immunrendszerünket. És ez még nem minden, ugyanis a világ több részén is szent gyümölcsnek tartják, a buddhista szerzetesek például előszeretettel meditálnak a mangófák árnyékában.
Tipp: 4 ok, hogy miért érdemes több mangót fogyasztani
A gyümölcs maga Délkelet-Ázsiában őshonos, és Indiában terem a világ összes mangójának fele. Érdekesség, hogy csak abban a hatalmas országban a mangó 1500 fajtája ismert. Ennek a nagy sokféleségnek is köszönhető, hogy számtalan fajtája teljesen ismeretlen felénk. Itthon mindenhol az édes típus kapható, de van egy különleges fajta is, a bambangan, amelyikről Ázsián kívül csak nagyon kevesen hallottak.
Ez a gyümölcs Borneó szigetén őshonos és nagyon ritka. A malájok asam emban vagy bua embawang néven ismerik, Borneón bua mawang a neve. Héja vastag és barna, illata a hírhedt duriánra emlékeztet. Nagyjából tekegolyó méretűre növekszik, és 2-3 kiló egy gyümölcs súlya. Amiért igazán különleges, az az íze. Egy elég szemléletes összehasonlítás szerint olyan az íze, mint egy francia hagymalevesnek tojással, plusz savanykás is. Mivel egyáltalán nem édes, nem lesz meglepő, hogy a felhasználásában is eltér a hagyományos mangótól. Leginkább salátákban és chutneykban találkozhatunk vele, de savanyítják is.
Forrás: mashed
Kapcsolódik: