Elő a stoppert! Ennyi ideig főzd a tojást, hogy pont olyan legyen, amilyennek szeretnéd
2022. September 8.Kezdő konyhatündéreknek gyakran okoz fejtörést, hogy miként is lehet tökéletesre főzni a tojást. Lássuk az alapokat!
Főzési kisokos
1.Egy fazékban forraljunk vizet.
2.Vegyük ki a megfőzni tervezett tojásokat a hűtőszekrényből, majd pár másodpercre tartsuk őket meleg folyó víz alá, így elkerülhetjük, hogy főzés közben szétdurranjanak.
3.A tojáshéjat a kerekebb oldalán szúrjuk át egy tűvel. Ez azért szükséges, hogy a légbuborékok ki tudjanak szökni, és ne repedjen meg a tojás héja.
4.Egy kanál segítségével tegyük a tojásokat a forró vízbe, és kezdjük mérni az időt. Ha letelt, vegyük ki a tojást, és tegyük azonnal hideg vízbe.
Tipp: Ezért ne tedd vissza a tojáshéjat a tojástartóba
Főzési idők
3 perc: a fehérje félig megkeményedik, a sárgája folyós marad
4 perc: a fehérje kemény, a sárgája folyós marad
5 perc: a fehérje kemény, a sárgája harmadáig megszilárdul
6 perc: a fehérje kemény, a sárgája feléig megszilárdul
7 perc. a fehérje kemény, a sárgájának közepe kissé folyós marad
10 perc: az egész tojás megkeményedik
Hogyan ellenőrizhetjük, hogy friss-e a tojás?
Tegyük a tojást egy fazék vízbe. Ha a fazék aljára süllyed, akkor friss, ha lebeg a felszínen, akkor már legalább három hetes.
Forrás: Frisch Gekocht
Kapcsolódik: